«Ερντογάν: Οι πόλεμοι που προκαλεί» – Ψυχογράφημα «καταπέλτης» γαλλικού περιοδικού

Το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού «Marianne» το οποίο δημοσιεύει συχνά άρθρα για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν Πηγή: Marianne




Ένα εξαιρετικά αιχμηρό άρθρο δημοσιεύει το γαλλικό περιοδικό «Marianne» κατά του προέδρου της Τουρκίας  με τίτλο: «Ερντογάν: Οι πόλεμοι που προκαλεί εκεί κάτω, τα δίκτυα που στήνει εδώ».

«Κινείται μεταξύ παράνοιας και πολιτικού υπολογισμού» αναφέρει το περιοδικό σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του προέδρου της Τουρκίας.

«Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία που τον ενέπνευσε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει το μήνυμά του για το νέο έτος στους Τούρκους πολίτες: “Σε ένα ενιαίο σύστημα όπως η Τουρκία, ένα προεδρικό σύστημα μπορεί να γίνει τέλειο. Υπάρχουν παραδείγματα τόσο στον κόσμο όσο και στην ιστορία. Θα δείτε το παράδειγμα αυτό στη Γερμανία του Χίτλερ», συνεχίζει το Marianne αναφερόμενο στην γνωστή δήλωση του Ερντογάν που είχε προκαλέσει διεθνώς πάταγο.

«Τον Ιούλιο του 2016, μία απόπειρα ψευδο-πραξικοπήματος εναντίον του ενθάρρυνε αυτή τη ναρκισσιστική εκτροπή, τα πρώτα συμπτώματα της οποίας εμφανίστηκαν το 2012 με την κατασκευή του Παλατιού του στην Άγκυρα, ένα κτίριο μεγαλομανίας με συμβολισμούς στις οθωμανικές δυναστείες κατά τον 11ο έως τον 13ο αιώνα. Τέσσερα χρόνια αργότερα,… ο ηγέτης του “Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (ΑΚΡ) να προχωρήσει σε δημοψήφισμα υπέρ του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία που του δίνει σχεδόν απόλυτη εξουσία», συνεχίζει το άρθρο.

Η Έβδομη Τέχνη ως προπαγάνδα

«Όσον αφορά τη δύναμη της εικόνας, το «Reis» χρησιμοποιείται σαν παλιά ταινία του κινηματογράφου… φυσικά για τη δόξα του Ερντογάν.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, τα 63α γενέθλιά του και μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα, ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο γενεθλίων: κυκλοφόρησε μία ταινία με το βιογραφικό, υπό τον ταπεινό τίτλο «Reis» («ηγέτης» στα τουρκικά) σε περισσότερους από 300 κινηματογράφους στην Τουρκία.

Βλέπουμε την άνοδο ενός μικρού αγοριού προικισμένου στο ποδόσφαιρο του οποίου η ευσέβεια τον οδηγεί να εκδικηθεί για λογαριασμό ενός παππού που ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ενώ προσευχόταν δημοσίως» συνεχίζει το περιοδικό, κάνοντας αναφορά στα ισλαμιστικά δίκτυα στην Ευρώπη και στη στήριξη που έχουν από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι το περιοδικό  δημοσιεύει και αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και αντιπάλου του Ερντογάν.

HJ με πληροφορίες από Marianne

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τελεσίγραφο Γαλλίας-Γερμανίας στην Τουρκία: Προθεσμία μίας εβδομάδας αλλιώς αποφάσεις

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: