Έρευνα Cambridge: Στην Ελλάδα επιστρέφει η πίστη στη Δημοκρατία, ήττα για φασίστες και λαϊκιστές

File Photo: Αρχαία αγάλματα με φόντο την ελληνική σημαία. EPA, ORESTIS PANAGIOTOU




«Μετά από την κρίση χρέους που προκάλεσε την αναβίωση ενός ανοικτά φασιστικού πολιτικού κόμματος

και την εκλογική νίκη μιας αριστερής λαϊκιστικής κυβέρνησης, που ήταν έτοιμη να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία των media και των δικαστηρίων, η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία επανέρχεται στην Ελλάδα συμπεραίνει η μελέτη «Global Satisfaction with Democracy» που δημοσιοποιεί το Πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ.

  • «Τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, με τα δύο τρίτα των πολιτών να είναι ικανοποιημένοι με το πολιτικό σύστημα, φαινόταν ότι η Ελλάδα είχε τελικά πετύχει τη δημοκρατική ‘σταθεροποίηση’, μία κατάσταση δηλαδή, όπως την ορίζουν οι πολιτικοί επιστήμονες, όπου η δημοκρατική νομιμοποίηση διασφαλίζεται και κάθε εναλλακτική στη δημοκρατική διακυβέρνηση γίνεται αδιανόητη.

Ωστόσο η κρίση του χρέους έδειξε πόσο εύθραυστη ήταν αυτή η κατάσταση. Με αρκετά χρόνια στην κρίση χρέους της εyρωζώνης, η Ελλάδα είδε ην αναβίωση ενός ανοικτά φασιστικού πολιτικού κόμματος στη μορφή της «Χρυσής Αυγής» και την εκλογική νίκη μιας αριστερής λαϊκιστικής κυβέρνησης, που ήταν έτοιμη να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία των media και των δικαστηρίων»,  αναφέρει η μελέτη.

Ο δείκτης δυσαρέσκειας με τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Με την έναρξη της κρίσης χρέους η δυσφορία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα με 4 στους 5 Έλληνες να εκφράζουν δυσαρέσκεια. Τα τελευταία χρόνια πάντως τα επίπεδα δυσαρέσκειας αρχίζουν να υποχωρούν ξανά.

 

  • Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι νέοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία και πιο απογοητευμένοι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο των περασμένο αιώνα, κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

Οι millenials, αυτοί που γεννήθηκαν από το 1981 ως το 1996, είναι πιο απογοητευμένοι από την Γενιά Χ, αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ του 1965 και του 1981, και τους Boomers, που γεννήθηκαν από το 1944 ως το 1964, αλλά και τη Μεσοπολεμική Γενιά του 1918-1943.

“Σε όλο τον κόσμο οι νεότερες γενιές όχι μόνο είναι λιγότερο ικανοποιημένες από τη δημοκρατία σε σχέση με τις μεγαλύτερες, αλλά είναι και πιο απογοητευμένες απ’ ό,τι ήταν οι προηγούμενες γενιές στην ίδια ηλικία”, αναφέρει η έρευνα του Κέμπριτζ.

Τα πράγματα είναι άσχημα στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Βρετανία. Όμως η ικανοποίηση σημείωσε άνοδο στη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και άλλες μετακομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

  • Η βασική αιτία της απογοήτευσης από τη δημοκρατία μεταξύ των νέων είναι η ανισότητα στον πλούτο και τα εισοδήματα, σημειώνεται στην έρευνα, η οποία επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι millenials αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά κατέχουν μόλις το 3% του πλούτου. Οι Boomers στην ίδια ηλικία κατείχαν το 21% του πλούτου.

Η έρευνα εκτιμά ότι η λαϊκιστική πρόκληση στην “καθεστηκυία” πολιτική μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στη βελτίωση της δημοκρατικής δέσμευσης προκαλώντας σοκ στα μετριοπαθή κόμματα και τους ηγέτες ώστε να βγουν από το τέλμα.

Το Cambridge Centre for the Future of Democracy ερεύνησε στοιχεία από 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους τα οποία συλλέχθηκαν από 160 χώρες το διάστημα μεταξύ του 1973 και του 2020.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ,  Centre for the Future of Democracy

«Ακυρο» στην επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα με απόφαση Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: