Ενώ η Τουρκία απειλεί, ο Γκουτέρες ετοίμασε οδικό χάρτη για Κυπριακό: Κινήσεις για τρεις παράλληλες διαδικασίες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σε εκδήλωση για τον Νέλσον Μαντέλα. UN Photo, Eskinder Debebe




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όλα είναι έτοιμα στην έδρα των Ηνωμένων  Εθνών για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού έχει ετοιμάσει οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει περιοδεία απεσταλμένου του στην περιοχή, της κ. Λουτ ή αντικαταστάτη της, άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη και στη συνέχεια επίσημη.

Με βάση τους σχεδιασμούς αυτούς πριν το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα ακολουθήσει η κατοχική Τουρκία.

Θεωρείται δεδομένο ότι η Άγκυρα θα συμμετάσχει στην άτυπη Πενταμερή, στη διάρκεια της οποίας ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να αποδεχθούν το Πλαίσιο έξι σημείων, που υπέβαλε το 2017 στο Κραν Μοντανά. Εκεί θα κριθεί και η συνέχεια.

  • Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής. Πρόκειται για ιδέα της Τουρκίας, που προωθούν η Ε.Ε. και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εδώ επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο τελευταίος βολιδοσκόπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις του.

Ο Πρόεδρος ανέφερε στον Γερμανό αξιωματούχο πως είναι έτοιμος να συμμετάσχει, έθεσε, ωστόσο,  θέμα σύνθεσης. Ειδικά το θέμα του καθεστώτος συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων. Η θέση του Προέδρου είναι πως οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμμετάσχουν στην κυπριακή αποστολή και όχι χωριστά.

Μια τρίτη διαδικασία, που φαίνεται να έχει δυσκολίες, είναι αυτή των ελληνοτουρκικών.  Η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έχει ανατρέψει το σκηνικό έναρξης  διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογο του,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως ενώ αυτός προσπαθεί να τον βοηθήσει, εκείνος δεν τον διευκολύνει με τις ενέργειες του. Το μήνυμα Μάας κάθε άλλο παρά επηρέασε τον κ. Τσαβούσογλου.

Ενδεικτικό της στάσης των Τούρκων είναι πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ,  την ημέρα που αποφασίστηκε  η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έσπευσε να… προετοιμάσει τους  ομολόγους  του με αινιγματικό τρόπο. Τους έστειλε, μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφία του «Ορούτς Ρέις»!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το παράλληλο «κράτος» της διαπλοκής στην Κύπρο: Γενικές εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, η μόνη οδός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: