Εν αναμονή μιας ιστορικής απόφασης για τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή όλοι…

Ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Εν αναμονή της ιστορικής ετυμηγορίας της ελληνικής δικαιοσύνης για την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βρίσκεται η Ελλάδα, σχολιάζει στον τίτλο του δημοσιεύματος η αρθρογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Al jazeeraKaty Fallon.

Σημειώνει σχετικά:

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού και ακτιβιστή ενάντια στο ρατσισμό Παύλου Φύσσα, η πενταετούς διάρκεια δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη από το Εφετείο με την ανακοίνωση της απόφασης μετά τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας. Χιλιάδες διαδηλωτές σχεδιάζουν πορεία στην Αθήνα, κάνοντας έκκληση για καταδικαστική ετυμηγορία.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, η οποία θεωρείται συνένοχη στη δολοφονία Φύσσα κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση που οργάνωνε βίαιες επιθέσεις, κυρίως κατά των πολιτικών της αντιπάλων και των μεταναστών, σημειώνεται.

Το κόμμα, μέλη και συνεργάτες της αντιμετωπίζουν μια σειρά από κατηγορίες: δολοφονίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατοχή όπλων. Ορισμένες κατηγορίες αφορούν την ηγεσία της ΧΑ και όλους τους πρώην βουλευτές της. Η ΧΑ έχει μηνυθεί επίσης και από τα θύματα για άσκηση βίας.

Πέραν της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, κατά της ΧΑ έχει στραφεί και μια ομάδα Αιγύπτιων ψαράδων οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη της ΧΑ καθώς και μέλη συνδικαλιστικής ένωσης που υπέστησαν επίθεση από μέλη της ΧΑ. Η άσκηση βίας -η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας της ΧΑ- συνεχίστηκε από μέλη της καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης εναντίον δικηγόρων, μεταναστών και φοιτητών.

Πρόκειται για μια σημαντική μέρα για την ελληνική πολιτική και την ελληνική κοινωνία, σχολιάζει η αρθρογράφος.  Ο συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων σχολιάζει πως η σημασία μιας καταδικαστικής ετυμηγορίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί. 

«Σημαίνει ότι η ΧΑ θα χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση «με τη βούλα» της ελληνικής δικαιοσύνης. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία», σημείωσε, τονίζοντας πως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο. «Θα είναι μια αποφασιστική στιγμή όχι μόνο για την ελληνική ιστορία αλλά και για την Ευρώπη. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το κόμμα αυτό βρισκόταν για επτά χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η τελευταία φορά που διεξήχθη μια [τόσο σημαντική] δίκη ήταν οι δίκες της Νυρεμβέργης και το κόμμα αυτό ήταν το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ. Ελπίζουμε ότι την Τετάρτη θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτές τις δίκες», σημειώνει.

Η πολιτική αναλυτής Γεωργία Νάκου, ωστόσο, δεν θεωρεί πως μια καταδικαστική ετυμηγορία θα αρκεί για να επιβραδυνθεί η ακροδεξιά ιδεολογία που έχει κινητοποιηθεί στη χώρα. 

«Στοιχεία της ιδεολογίας και της ρητορικής της ΧΑ βρίσκουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία και έχουν περαιτέρω νομιμοποιηθεί με την παρουσία της εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα έχει ενισχυθεί στα πέντε αυτά χρόνια της δίκης της ΧΑ και πολλές από τις πολιτικές της τωρινής κυβέρνησης για τη μετανάστευση έχουν διαμορφωθεί από αυτήν, είτε εντός της φαινομενικά κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας είτε από έξωθεν πίεση, ιδίως από τοπικές ομάδες συμφερόντων», σημειώνει.

Πράγματι, σημειώνει το δημοσίευμα, υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι η ελληνική κοινωνία «παλεύει» με το ρατσισμό. Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, σημειώθηκαν επιθέσεις κατά προσφύγων, δημοσιογράφων και μελών ΜΚΟ στη Λέσβο, όπου συνελήφθη μια ομάδα ανθρώπων που ενδεχομένως συνδέονται με τη ΧΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η σύζυγος του επικεφαλής της ΧΑ διορίστηκε προσωρινά στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κάτι που προκάλεσε οργή και αποσύρθηκε άμεσα.

Κατά την άποψη του Maik Fielitz, (Institute for Democracy and Civil society,Jena, Germany) ειδικού σε θέματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, η ιδεολογία της ΧΑ έχει ρίξει τη σκιά της στην Ευρώπη. 

«Για αρκετά χρόνια, η ΧΑ ήταν ένα είδος ναυαρχίδας για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, δείχνοντας τι είναι ή μπορεί να είναι δυνατό και υπήρξαν οπαδοί από όλη την Ευρώπη που εμπνεύστηκαν από όσα συνέβησαν στην Ελλάδα. Υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις στους ευρωπαϊκούς δρόμους για τη στήριξη της ΧΑ και μια ισχυρή ροή ιδεών, στρατηγικών και πόρων σε όλη την Ευρώπη. [Η ΧΑ] ωφελήθηκε πολύ από τη διεθνή αλληλεγγύη, αλλά έδωσε και τον τόνο σε παρόμοιες οργανώσεις οι οποίες αντέγραψαν το δικό της μοντέλο πολιτικής».

Ο Fielitz προειδοποιεί ότι η απειλή της ακροδεξιάς δεν έχει εξαφανιστεί, ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας. «Η ακροδεξιά θα επιστρέψει με διαφορετική μορφή αλλά, πιθανόν, όχι με τον ίδιο βίαιο και εγκληματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ΧΑ».

Ο επικεφαλής της είχε αναφέρει το 2012 ότι «η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή». Σήμερα, απομένει να φανεί αν η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, μετά από 70 χρόνια και πλέον, που θα φυλακίσει όλη την κοινοβουλευτική ομάδα φασιστών, σημειώνεται.

Με τη δίκη αυτή, ήρθαν στην επιφάνεια μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν το ανθρώπινο κόστος της εκστρατείας μίσους και βίας της ΧΑ. Ο Παύλος Φύσσας είναι μόνο ένα από τα θύματά της, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα.

ΠΗΓΗ:Al jazeeraKaty Fallon, Greece braces for historic verdict on far-right Golden Dawn group

Με ένα κερί στο Σύνταγμα για τα θύματα της Χρυσής Αυγής: Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: