Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν την αλληλεγγύη των εταίρων τους: Σήμερα η συζήτηση για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

  • «Η Τουρκία δυστυχώς φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά»

Σήμερα θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«H προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως η επικαιρότητα μάς υποχρεώνει  να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνολικά στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας  του covid.Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει ακόμη αρκετά καλύτερα.

Θα χρειαστεί όμως απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μάς υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού, το ξανατονίζω, τοπικού χαρακτήρα, δε θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Συμφώνησε ο Πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο (σήμερα).

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ΛαΪκού Κόμματος για τις νέες προκλητικότητες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας , καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο.

Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

  • Μακρόν: «Την Παρασκευή θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων»

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα επανέλθουν την Παρασκευή στο ζήτημα της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Αύριο (σήμερα) το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπογράμμισε: «

Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές (σημερινές) συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

  • ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν χθεςτην Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε.».

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Οι 27 …ανησυχούν, αλλά είναι απίθανη η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σε αυτή τη φάση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: