Έκθεση καταπέλτης της Κομισιόν: Ολοένα και πιο μακριά από την Ε.Ε. κινείται η Τουρκία

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο πλάνο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί η νέα ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Welt, «στη χώρα που περιμένει ένταξη στην ΕΕ εδώ και 15 χρόνια», παρατηρούνται «σοβαρές αποτυχίες» όσον αφορά τη δημοκρατία το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθιά ανησυχητικές», αναφέρει η έκθεση.

Σε ότι αφορά τις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, φαίνεται να ελαττώνονται δραματικά.

Κύπρος, Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος

Η έκθεση κατηγορεί την Άγκυρα για «παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις» κατά της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. και επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για την «ενεργό ενθάρρυνση», όπως αναφέρει, που παρείχε σε πρόσφυγες και μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν μαζικά σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω του χερσαίου συνόρου με την Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο η έκθεση αναφέρει και κάποια θετικά στοιχεία, όπως την εκστρατεία της Τουρκίας κατά της εγχώριας και της διεθνούς τρομοκρατίας και τη συνεργασία της με την Ε.Ε. για τον εντοπισμό και την επιστροφή ξένων τρομοκρατών. Η Κομισιόν επαίνεσε επίσης τις «εξαιρετικές προσπάθειες» της Τουρκίας για τη φροντίδα σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται στην επικράτειά της.

Με πληροφορίες από Die Welt

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ευρωβουλευτές επισκέπτονται την Ελλάδα για το προσφυγικό και την συμφωνία ΕΕ Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: