Εκεί στην Κύπρο πιάστε τους κλέφτες και αφήστε τα μασκαραλίκια: Φαγοπότι με τα “χρυσά διαβατήρια”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ομιλεί σε δημοσιογράφους. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τίποτε δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα; Ούτε όταν βυθίζεται και έχει περάσει και τον πάτο; Το γνωστό βίντεο του «Αλ Τζαζίρα» ήταν το αποκορύφωμα. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Όλοι γνώριζαν περίπου τι γινόταν με τις πολιτογραφήσεις (στην Κύπρο). Φαγοπότι κανονικό. Όλο το σύστημα λειτουργούσε «άψογα» με τις αλληλοκαλύψεις και τις συγκαλύψεις. Το βίντεο δεν ήταν μόνο η επιβεβαίωση, αλλά «έδωσε» εικόνα και φωνή σε αυτά που γινόντουσαν τόσα χρόνια.

Λέγεται πως οι αποκαλύψεις έχουν  ταρακουνήσει την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς. Αν, όμως, τους ταρακουνούσε δεν θα είχαν αναστολές εκπρόσωποι θεσμών να συνεργασθούν και να προχωρήσουν όλοι μαζί για την κάθαρση. Να ενώσουν δυνάμεις, για να υπενθυμίσουμε ένα ξεθωριασμένο προεκλογικό σύνθημα.

Κι όμως, αντί να αποτελέσει προτεραιότητα η έρευνα και η κάθαρση, άρχισε ένας καυγάς για τις αρμοδιότητες θεσμών. Για το ποιος δικαιούται να κάνει έρευνα και ποιος όχι. Ως αποτέλεσμα τούτου, άλλαξε η ατζέντα των πρωτοσέλιδων, των πρώτων θεμάτων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δίνονται μάχες σε ατέρμονες συζητήσεις.

  • Αντί να ασχολούνται με το διεθνές ρεζίλεμα, με τα «χρυσά διαβατήρια», προτάσσεται ο… καυγάς Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος πριν αναλάβει τη θέση αυτή ήταν υπουργός της κυβέρνησης, του Προέδρου Αναστασιάδη, δηλαδή,  ο οποίος τον διόρισε, εμφανίστηκε δημόσια για να ανακοινώσει πως το πρόβλημα είναι ο Ελεγκτής.

Όχι για τα διαβατήρια αλλά για το γεγονός ότι προσπαθεί να αποδομήσει τον Γενικό Εισαγγελέα. Εμφανίστηκε δημόσια για να διαμηνύσει πως κουμάντο στην έρευνα αυτή κάνει μόνο αυτός.

Η… διαφορά τους δεν μας αφορά. Δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει να γίνει έρευνα με αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα, για το πόρισμα και να πληρώσουν όσοι ευθύνονται. Αυτό το τελευταίο φαντάζει ανέφικτο, ουτοπικό, σε μια χώρα όπως η Κύπρος, λόγω προηγούμενης εμπειρίας.

Διερωτάται κανείς γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας  και η κυβέρνηση δεν θέλουν στην έρευνα τον Γενικό Ελεγκτή. Μπορεί ο τελευταίος να έχει παρεξηγήσει το θέμα της διαφάνειας με την υπερπροβολή στα ΜΜΕ, ωστόσο, συμμετείχε και σε άλλες έρευνες και διαθέτει και τον κατάλληλο μηχανισμό. Στο κάτω- κάτω, όσο αρνούνται να του δώσουν πρόσβαση στους φακέλους τόσο θα ενισχύεται η καχυποψία των πολιτών έναντι αυτών που δεν το θέλουν να συμμετάσχει.

Γιατί τόση επιμονή να μην συμμετέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία; Γιατί, δηλαδή, να μην πυκνώσουν τα σύννεφα της αμφιβολίας για τις προθέσεις κάποιων;  Σε με μια παράλληλη έρευνα προφανώς και δεν θα μπορούσε τίποτε να διαφύγει.  Τα νομικίστικα δεν ενδιαφέρουν.  Άλλωστε, στο θέμα με τον Συνεργατισμό συμμετείχε η Ελεγκτική Υπηρεσία κι αυτό είναι ένα δεδομένο, που θεωρείται και προηγούμενο.

Εάν υπάρχει διαφωνία, να την επιλύσουν ή εάν δεν μπορούν υπάρχουν συνταγματικά εργαλεία για να δώσουν λύσεις.

Η σημερινή εικόνα παραπέμπει στην πεπατημένη. Ότι κι αυτό το σκάνδαλο θα περάσει μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες, θα εξεταστεί, θα εκδοθούν πορίσματα και θα μπει στο ράφι. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως τίποτε δεν θα γίνει, ούτε αυτή τη φορά. Μπορεί αυτή η εντύπωση να ανατραπεί;

Τελικά, μετά από το διεθνές ρεζίλεμα η «ομαλότητα» θα επανέλθει σιγά-σιγά. Σε αυτό επενδύουν πολλοί. Το θέμα των διαβατηρίων θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των προεκλογικών εκστρατειών και για την ατζέντα των δημόσιων συζητήσεων. Το «μαζί τα φάγαμε», αποτελεί το καταφύγιο κάποιων, όταν, βέβαια,  το ζητούμενο είναι να υπάρχουν «καθαρά χέρια».

Χθες στη στήλη της, η καλή συνάδελφος, Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου, έγραφε τα εξής:

  • «Είναι τραγικό αλλά οι πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Al Jazeera, αναμένοντας νέα ρεπορτάζ με νέες αποκαλύψεις. Είναι τραγικό να αναμένουμε να μας ξεφτιλίσουν κι άλλο ως η μόνη μας ελπίδα να αγγίξουμε επιτέλους τον πάτο του πηγαδιού μπας και καταφέρουμε να αρχίσουμε την άνοδο».

Αυτό μας αξίζει; Από εμάς εξαρτάται.  Η οργή της κοινωνίας θα πρέπει να είναι τόσης έντασης, που να μην επιτρέπει εκτροπές από την πορεία για κάθαρση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ποίημα του Παντελή Μηχανικού, Μέλισσες,  διαχρονικά επίκαιρο για να υπενθυμίζει:
…Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος να μας κεντρίσουν να μας ξυπνήσουν να μας φέρουν ένα μήνυμα.
Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα χωρίς τίποτα να νιώσουμε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το πικνίκ του Ερντογάν και ο «γελωτοποιός» του Παλατιού: Το σχέδιο για έλεγχο όλης της Κύπρου


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: