Δεν θα ζητήσω άδεια απ’ τις ΗΠΑ για δοκιμές S-400, λέει ο Ερντογάν: Έχει κι η Ελλάδα S-300

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο πλάνο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Την δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 την περασμένη εβδομάδα στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσαςεπιβεβαίωσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Είναι αλήθεια, αυτές οι δοκιμές έγιναν και γίνονται”, δήλωσε ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως είπε μάλιστα, και η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε αγοράσει στο παρελθόν και χρησιμοποίησε ρωσικούς πυραύλους S-300 και η Ουάσιγκτον δεν τη ρωτάει γι’ αυτούς τους πυραύλους.

«Η Ελλάδα διαθέτει S-300 και τους χρησιμοποιεί. Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε κάτι γι’ αυτό; Όχι», συνέχισε ο Ερντογάν.

“Oι κύριοι αυτοί  [στις ΗΠΑ] ενοχλούνται επειδή αυτό το όπλο είναι ρωσικό”, είπε ο Ερντογάν. “Αλλά είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε”.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία μετά την παραλαβή των S-400 από την Ρωσία τον περασμένο χρόνο και εξαίρεσαν την Αγκυρα από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καταδικάσει την δοκιμή των πυραύλων την περασμένη Παρασκευή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες τους ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», είχε αναφέρει  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι η “μόνο η Ρωσία ανταποκρίθηκε καταλλήλως στις ανάγκες της Τουρκίας”.

“Eάν πουλάς ένα σύστημα, είναι καθήκον σου να πείσεις τον οποιονδήποτε και να παραδώσεις το σύστημα”.

Την είδηση για τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος είχε επιβεβαιώσει χθες και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,σημειώνοντας πως η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην αγορά ενός συστήματος πυραύλων «Patriot» από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι αγόρασε τους S-400.

Με πληροφορίες από Ahval

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Συμφώνησαν για “μόνιμη εκεχειρία” τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: