Δεν φοβάται, και λέει την αλήθεια, ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος βουλευτής Garo Paylan

File Photo: Ο Αρμενικής καταγωγής βουλευτής του HDP, Γκάρο Παϊλάν παραλαμβάνει βραβείο από τη δήμαρχο του Παρισιού Anne Hidalgo. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL




Σε σχόλιό του στην εφημερίδα New York Times, με αφορμή τις σφοδρές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος πολιτικός Garo Paylan, ομιλεί για το έλλειμμα δημοκρατικότητας στην Τουρκία.

Τίτλος του κειμένου: «Πώς περιορίζουν την εγχώρια ελευθερία οι στρατιωτικές περιπέτειες της Τουρκίας» και υπότιτλος «Η εμπλοκή σε περιφερειακές συγκρούσεις, όπως η διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, έχει υποδαυλίσει τα εθνικιστικά πάθη, περιορίζοντας το έδαφος για τους υποστηρικτές της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Επισημαίνει ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις αυτές και η πολιτική-στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν, εντάσσεται στη στρατηγική της Άγκυρας να ενισχύσει το στρατιωτικό της προφίλ στο εξωτερικό -Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο- και να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη.

Ωστόσο, εκτιμά ο συντάκτης, υπάρχει στενή διασύνδεση μεταξύ της επιθυμίας της Τουρκίας για εμπλοκή σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και περιορισμό του δημοκρατικού χώρου στο εσωτερικό της, γεγονός που έχει βιώσει ο ίδιος ως βουλευτής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, το οποίο έχει συσπειρώσει τους Κούρδους της Τουρκίας, αριστεριστές, περιβαλλοντολόγους, φεμινιστές και μειονότητες έναντι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του τούρκου προέδρου Erdogan.

  • Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η εμπλοκή της Τουρκίας σε περιφερειακές συγκρούσεις, ενέτεινε την αίσθηση του φόβου και της αβεβαιότητας μεταξύ των μειονοτικών  πληθυσμών της χώρας. Τονίζεται, δε, ότι τα ελεγχόμενα από/ και προσκείμενα προς την τουρκική κυβέρνηση ΜΜΕ παρουσιάζουν την Αρμενία ως εχθρό, ενώ για μερικές εβδομάδες, τον προηγούμενο μήνα, ως εχθρός της Τουρκίας προβαλλόταν η Ελλάδα.

Ο κ. Paylan, όπως σημειώνει, έχει επικρίνει την Τουρκία για τη στρατιωτική της εμπλοκή στο Nagorno-Karabakh, προτρέποντας τους συμπολίτες του να κάνουν «οτιδήποτε είναι δυνατό» για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Για τις ενέργειές του αυτές, συνεχίζει στο άρθρο του, κατηγορήθηκε για προδοσία μέσω καταχώρησης χορηγούμενης από την ακροδεξιά δεξαμενή σκέψης Eurasia Institute of Strategic Affairs, που δημοσίευσε η προσκείμενη στον Erdogan εφημερίδα Sabah, στην οποία καλούνταν οι δικαστές και οι βουλευτές της χώρας, να «εκπληρώσουν το καθήκον τους». Το μήνυμα της καταχώρησης, σύμφωνα με τον Αρμένη βουλευτή, ερμηνεύεται ως προτροπή για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Ως Αρμένιος της Τουρκίας και απόγονος των επιζώντων της γενοκτονίας, υπογραμμίζει ο κ. Paylan, γνωρίζει πολύ καλά το περιεχόμενο του μηνύματος, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία, το 2007, του Αρμένη δημοσιογράφου από την Κωνσταντινούπολη, Hrant Dink, η οποία διαπράχθηκε σε κλίμα παρόμοιας εθνικιστικής έντασης.

Στη συνέχεια,  ο κ. Paylan αναφέρεται στην τρομοκρατία που ασκείται εις βάρος των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), με συλλήψεις δεκάδων εξ αυτών (με την κατηγορία της οργάνωσης διαδηλώσεων, το 2014, εξαιτίας της απάθειας της Τουρκίας έναντι της πολιορκίας της κουρδικής πόλης Kobani στη Βόρεια Συρία από το Ισλαμικό Κράτος), καθώς και κατηγορίες εις βάρος επτά βουλευτών του κόμματος (συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου του Paylan) για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να προετοιμάζει την υποβολή αιτήματος άρσης της ασυλίας τους.

Ήδη, όπως σημειώνει ο Αρμένης βουλευτής, ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Selahattin Demirtas, καθώς και χιλιάδες άλλα μέλη και αξιωματούχοι του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή. Απώτερος πολιτικός σκοπός των φυλακίσεων, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι η παράλυση του κόμματος -του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία- και η αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, συνεχίζει ο Garo Paylan, χιλιάδες συμπολίτες του τον ενθαρρύνουν με επιστολές και συλλογή υπογραφών υποστήριξης προς αυτόν, ενώ υπενθυμίζει ότι μόλις μία δεκαετία πριν, η Τουρκία ήταν εν πολλοίς μία υποσχόμενη δημοκρατία, σε τροχιά ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, τασσόμενη υπέρ της περιφερειακής ειρήνης και των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Εκείνη ακριβώς την περίοδο, και συγκεκριμένα το  2012, ιδρύθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, σκοπός του οποίου ήταν η υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους και η εδραίωση του πλουραλισμού στην ‘πνιγηρή’ πολιτική σκηνή της χώρας.

  • Στην πολιτική, όπως τονίζει ο συντάκτης, εισήλθε το 2015, ακριβώς έναν αιώνα μετά τη δολοφονία του προπάππου του, κατά την γενοκτονία των Αρμενίων. Σκοπός του ήταν η διαβίωση στη χώρα Τούρκων, Κούρδων, Αρμενίων, Αλεβητών, μειονοτήτων και γυναικών χωρίς φόβο, ως ίσων πολιτών. Η Τουρκία, όμως, μετά το 2015, ακολούθησε το δρόμο προς τον αυταρχισμό, υπογραμμίζει ο Αρμένης πολιτικός.

Το Σάββατο (10/10), όπως σημειώνεται, η Ρωσία, η οποία έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία και διατηρεί καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών. Η ενέργεια αυτή, όπως τονίζεται, ενισχύει τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή και έχει θέσει την Τουρκία εκτός διπλωματικού παιχνιδιού.

Εάν ο Πρόεδρος Erdogan θέλει να συμπλεύσει με τις εξελίξεις, θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί εντάσεις στον Καύκασο και να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, τονίζει ο αρθρογράφος.

«Αλλά δεν είμαι αφελής, και ξέρω ότι μόνο μια δημοκρατική Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής στην οποία βρίσκεται και να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Γι’ αυτό δεν θα μείνω σιωπηλός στις απειλές και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη δημοκρατία και την ειρήνη στο εξωτερικό», καταλήγει ο Garo Paylan.

ΠΗΓΗ: New York Times, How Turkey’s Military Adventures Decrease Freedom at Home

«Ο Ερντογάν δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το παρελθόν», λέει ο Τούρκος συγγραφέας Nedim Gürsel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: