Δεν έχουν το Θεό τους οι Ευρωπαίοι: Τρεις έπαινοι για την Τουρκία αλλά και αυστηρή κριτική!

FILE PHOTO: H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δίνουν… αγκωνιά στο τέλος της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Ένα ενδιαφέρον κείμενο δημοσιεύει η WELT online με τίτλο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λογαριάζεται με τον Ερντογάν» και υπότιτλο: «Στην ετήσια έκθεση προόδου οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστροφικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Η Άγκυρα κατηγορείται για «παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις». Αλλά σε τρεις τομείς υπάρχει και έπαινος».

Στην ανταπόκριση του Christoph B. Schiltz από τις Βρυξέλλες αναφέρονται τα εξής:

Οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. χειροτερεύουν όλο και περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία ετήσια έκθεση προόδου της για τις ενταξιακές συνομιλίες, επικρίνει το γεγονός ότι η Άγκυρα «κατά το χρονικό διάστημα της έκθεσης δεν σημείωσε πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς», δεν μπορεί ακόμη να εντοπιστεί αποτελεσματικός καταμερισμός των εξουσιών και «συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρές επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα της οικονομίας».

Επιπλέον, «η τουρκική εξωτερική πολιτική συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Άγκυρα σε αυτή τη συνάφεια για «παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις» έναντι της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη διάθεση της WELT και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα απόγευμα.

Και η έκθεση της Κομισιόν συνεχίζει: «Η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ και σημειώνει σοβαρές οπισθοδρομήσεις όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών, στο πλαίσιο της συνολικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθιά ανησυχητική».

Σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα (‚fundamental rights‘) η Κομισιόν διαπιστώνει ότι: «Στην Τουρκία συνεχίστηκε αμείωτα η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσοι τάχθηκαν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά συλλαμβάνονταν». Για το θέμα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της: «Στην Τουρκία συνεχίστηκαν οι σοβαρές οπισθοδρομήσεις, που μπορούσαν να παρατηρηθούν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η πολιτική πίεση και οι μεταθέσεις μεγάλου αριθμού δικαστών και δικηγόρων παρά τη θέλησή τους συνεχίστηκαν, υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης. Συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη συστημικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος των επονομαζόμενων δικαστών της ειρήνης».

Εκτός όμως από την έντονη κριτική, υπάρχει και συγκρατημένος έπαινος για την κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

«Η Τουρκία θα πρέπει να επανεπεξεργαστεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της. Ενώ η Τουρκία θεωρεί ότι συνεχίζει να απειλείται από τρομοκρατικές ομάδες, η μάχη κατά της τρομοκρατίας έχει οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας. Η Τουρκία συνέχισε τη μάχη της κατά εσωτερικών και ξένων εστιών τρομοκρατίας».

Στην ανακάλυψη και επαναπροώθηση ξένων τρομοκρατών-μαχητών η Τουρκία συνεργάστηκε με την Ε.Ε., αναφέρει με επαινετικά λόγια η έκθεση των Βρυξελλών.

Αλλά και στη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου μπορούν να εντοπιστούν «ορισμένα βήματα προόδου». Όπως αναφέρει επί λέξει η έκθεση: «Το 2019 η Τουρκία κατέβαλε προσπάθειες να εφαρμόσει το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου».

Εκτός αυτών, οι Βρυξέλλες επαίνεσαν τις «εξαιρετικές προσπάθειες» της Τουρκίας στην περίθαλψη σχεδόν 4 εκατομ. προσφύγων από τη Συρία (3,6 εκατομ.) και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση, επειδή τον Μάρτιο του 2020 «ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να πάρουν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

ΠΗΓΗ: WELT online

Η Τουρκία και η Ρωσία περιπλέκουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη, γράφει η Guardian

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: