Crash test γύρω από το Oruc Reis: Κι όμως, οι «νταήδες» φοβούνται αλλά ψάχνουν μάταια

File Photo: Το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή στο Αιγαίο. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ένα κρίσιμο crash test βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον Ελληνικό στόλο να έχει αναπτυχθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έτοιμος ν’ αναχαιτίσει, εφόσον λάβει την εντολή, την Τουρκική παραβατικότητα.

Όπως επισημαίνεται από ανώτατες πηγές το ξημέρωμα της Τρίτης βρίσκει σε «γενικό συναγερμό» τις μονάδες του στόλου οι οποίες πάση δυνάμει επιχειρούν την Ελληνική προβολή ισχύος και σημαίας στην θαλάσσια περιοχή πέριξ του Καστελόριζου.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες το πολεμικό ναυτικό είχε προωθήσει σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο σημαντικό αριθμό μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων. Και από την στιγμή όπου η Άγκυρα έχει αποφασίσει -και το δείχνει εμπράκτως- να κλιμακώσει την ένταση, τα Ελληνικά πολεμικά πλοία και τα πληρώματά τους, έλαβαν την εντολή της «αποκάλυψής» στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, ακόμη και εντός της περιοχής της παράνομης από την Τουρκία navtex.

Παράλληλα ιδιαίτερα στενή έχει γίνει η παρακολούθηση του Oruc Reis και των πλοίων συνοδείας από τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων του Ελληνικού στόλου, τα οποία έχουν λάβει εντολές στις οποίες επισημαίνει η ηγεσία, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι οι Τούρκοι πάντοτε θ’ αναζητούν τη ρεβάνς μετά την επακούμβηση της φρεγάτας KEMAL REIS από το αιχμηρό «κοράκι» της φρεγάτας τύπου S, ΛΗΜΝΟΣ.

Η στρατιωτική ηγεσία για τρίτη συνεχόμενη φορά έχει θέσει με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς παρατηρείται η σταδιακή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκική πλευρά. Παράλληλα το «κόκκινο» τηλέφωνο ανάμεσα στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είναι μονίμως ανοιχτό, με τον Αρχηγό να ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για κάθε αλλαγή που υπάρχει ή που παρατηρούν στο Επιτελείο αλλά και να συνεκτιμώνται οι πληροφορίες .

Αδίκως ψάχνουν…

Το γεγονός της έντονης παρουσίας του Ελληνικού στόλου φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι έχει ανησυχήσει την Άγκυρα η οποία σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται το σεισμογραφικό Oruc Reis, πετά αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 ενώ προπομπός των πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού είναι ελικόπτερο S-70, που αναζητά πάντοτε τα «φαντάσματα» του βυθού, τα Ελληνικά υποβρύχια τύπου 214, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγιναν και δυο αερομαχίες με μαχητικά της Τουρκίας F-16, τα οποία παραβίασαν το FIR Αθηνών, ανατολικά της Ρόδου, με τις εμπλοκές να εξελίσσονται στον ευρύτερο εναέριο χώρο του Καστελόριζου.

Το πρωί της Τρίτης φέρνει το Oruc Reis και πάλι κοντά στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δηλαδή και την Κυριακή που πέρασε όταν το ερευνητικό βρέθηκε περίπου σ’ αυτή την απόσταση από το πολύ σημαντικό νησί της Στρογγύλης.

  • Το μεγάλο ερωτηματικό αυτών των ωρών κι αυτό που παρατηρούν μέχρι τώρα στο κέντρο επιχειρήσεων, είναι η πορεία του ερευνητικού και των πλοίων προστασίας του, αν δηλαδή θ’ αλλάξει έστω και ελάχιστα της μοίρες που κινείται. Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνουν ότι μια μικρή απόκλιση είναι αρκετή για να «σπάσει» το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων.

Επισημαίνεται δε από τις ίδιες πηγές ότι μπορεί το ερευνητικό να διέλθει από τα 12 ή 14 ναυτικά μίλια αλλά σημαντικό είναι το πως θα κινηθούν και τα πλοία «ασπίδα» του Oruc Reis.

Στο Επιτελείο δεν υπάρχουν αυταπάτες και ξέρουν πολύ καλά ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει την προσέγγιση σε απόσταση αναπνοής από τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, δηλαδή στα 6,5 ναυτικά μίλια όπως προβλέπει η παράνομη navtex εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ήδη ο βραδινός διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας δείχνει την διάθεση που υπάρχει, η Τουρκία ν’ αντιμετωπιστεί διπλωματικά και όχι στρατιωτικά αλλά στον αντίποδα το Επιτελείο δεν μπορεί να μην λαμβάνει μέτρα ασφαλείας για την προάσπιση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τυχόν παραβατικές ενέργειες της γείτονος.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

«Έστριψε» βορειοανατολικά το Oruc Reis: Ως το πρωί της Τρίτης θα φανούν οι διαθέσεις της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: