Αποκάλυψη της Guardian: Σύροι τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε συμπλοκές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δείχνει καταστρεμμένα στρατιωτικά οχήματα του Αζερμπαϊτζάν. EPA, ARMENIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT




Τουλάχιστον τρεις σύροι τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε συμπλοκές στο Nagorno-Karabakh, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Guardian, γεγονός που επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές ότι υπάρχει ξένη ανάμειξη στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Καθώς έφθασε η τέταρτη μέρα συγκρούσεων, η παρουσία Σύρων επί του εδάφους, που πιστεύεται ότι είναι μισθοφόροι που εργάζονται για τουρκικές εταιρείες ασφάλειας, σηματοδοτούν ένα νέο μέτωπο, για την όλο και πιο διεκδικητική τουρκική εξωτερική πολιτική.

Η τουρκική ανάμειξη σε μια σύγκρουση, την οποία παραδοσιακά οι ξένες δυνάμεις προσπάθησαν να περιορίσουν, αποτελεί έναν νέο παράγοντα κινδύνου, που απειλεί να μετατρέψει τη σύγκρουση πιο μακροχρόνια και πιο αιματηρή, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνο να εμπλακούν και άλλοι τοπικοί παίκτες και να ανοίξει ένα τρίτο θέατρο πολέμου, μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Ήδη το καμπανάκι έχει αρχίσει να χτυπάει και για το γειτονικό Ιράν.

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν διέψευσαν την παρουσία Σύρων στο Nagorno-Karabakh και κατηγόρησαν την Αρμενία ότι χρησιμοποιεί κουρδικές παραστρατιωτικές ομάδες. Δεν έχει όμως προσκομίσει αποδείξεις.

Αρκετοί άνδρες στο τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Συρία, στην επαρχία Idlib, ανέφεραν στην εφ. The Guardian ότι  διοικητές στρατιωτικών ομάδων και διαμεσολαβητές τους πρόσφεραν δουλειά, στη φύλαξη παρατηρητηρίων και εγκαταστάσεων πετρελαίου και αερίου, στο Αζερμπαϊτζάν, με τριμηνιαία ή εξαμηνιαία συμβόλαια, ύψους £700-1.000/ μήνα. Οι σύροι εθελοντές ανέφεραν επίσης, ότι  η στρατολόγηση ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, γεγονός που δείχνει ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδίαζε την στρατιωτική του εκστρατεία, από πριν. 

ΠΗΓΗ: The Guardian, Nagorno-Karabakh: at least three Syrian fighters killed

Το πλοίο των ΗΠΑ στην Κρήτη προειδοποίηση για την Τουρκία, γράφουν NY Times και LA Times

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: