Αποδείχθηκε ότι δεν έχουμε τα αντανακλαστικά να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντά μας

File photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλούν κατά την άφιξή τους στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. 1/10/2020/EPA, FRANCISCO SECO / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ (*) 

Επίσκεψη του Μάικ Πομπέο: Είχαμε την επίσκεψη του υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και, στη συνέχεια στη Σούδα. Ήταν μία θετική κίνηση του Μάικ Πομπέο για τα Ελληνικά χρώματα, στα πλαίσια της σχετικά πρόσφατης αμυντικής συμφωνίας, όπου επιβεβαιώθηκε η καλή σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών.

Να θυμίσουμε ότι με την εν λόγω συμφωνία, η χώρα κατέστη μία απέραντος Αμερικάνικη βάση σε όλη την επικράτειά της. Δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος ως προς την ενοικίαση των βάσεων, και δεν έτυχε έστω για δείγμα κάποιες οικονομικές ελαφρύνσεις στη περίπτωση που θα ζητούσε κάποια αμυντικά εξοπλιστικά συστήματα, παρότι τρέχουν θετικά για τη χώρα πολλά εξοπλιστικά προγράμματα της Lockheed Martin στην Ελλάδα.

Επιπλέον ας θυμηθούμε ότι όλο το διάστημα που το Oruc Reis έκανε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας, δεν είδαμε από πλευράς των ΗΠΑ να έχει τη τάση να διαταράξει τη λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μία λογική, που εκπορεύεται στα πλαίσια, να μην υπάρξει μία σύρραξη μεταξύ μεταξύ δύο συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ, που θα ικανοποιούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας.

  • Ωστόσο, η κατεύθυνση του υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν και είναι να καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ένα αφήγημα που το έχω πει πολλάκις σχετικό με πολλές έννοιες, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς η θέση των ΗΠΑ, ως προς αυτό το κρίσιμο σημείο. Απλά η λογική των ΗΠΑ είναι να τα βρείτε!

Επίσης, ήταν μία επιπλέον ευκαιρία να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους τέθηκε στο καλάθι των αχρήστων η Ελληνογαλλική συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής. Και,γιατί αναβλήθηκε η προμήθεια των Γαλλικών φρεγατών που ήταν τα πλέον κατάλληλα πλοία για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, σε αντίθεση με τις φρεγάτες που προβλέπονται να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Αφού ουσιαστικά πρόκειται για πλοία συνοδείας που δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τα κατάλληλα αποτελεσματικά όπλα, που θα κάνουν τη ποιοτική διαφορά που χρειαζόμαστε στη Μεσόγειο. Θα μπορούσε όμως η κυβέρνηση, να διαπραγματευτεί και τις δύο προτάσεις, δίνοντας ταυτόχρονα και δουλειά στο ναυπηγείο της Ελευσίνας, αν και το ιστορικό με την παλαιά διεύθυνση εμπνέει ακόμη ανησυχίες αφού ο πρόεδρος παραμένει ο ίδιος, και το σύνδρομο της λογικής του μετά από τόσα χρόνια δύσκολα εγκαταλείπεται.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι για τις δύο ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού, πέρασαν δώδεκα χρόνια και ακόμα υπάρχουν ελλείψεις για να καταστούν επιχειρησιακές, ενώ έχουν δαπανηθεί μέχρι και σήμερα περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ, και τώρα ζητάνε ακόμη 3,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Δεν νομίζω ότι με ψέματα βοηθούμε την αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ.

Γενικά θα χαρακτηρίσω την επίσκεψη θετική χωρίς να κερδίσουμε ως χώρα κάτι επιπλέον. Οφείλεται για να μην είμαστε αφελείς, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην προσέλκυση των ελληνοαμερικανών  ψηφοφόρων δείχνοντας καλή διαγωγή στο Ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ.

  • Ο εμπαιγμός με τις κυρώσεις:

 Μήπως μπορείτε να θυμηθείτε πόσες συναντήσεις υπουργών των εξωτερικών είχαμε μέχρι σήμερα και πόσες συνόδους κορυφής της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια με αντικείμενο τις κυρώσεις; Που ποτέ δεν ήρθαν;

Μήπως μπορείτε να θυμηθείτε πόσες υπερπτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών είχαμε πάνω από τα Ελληνικά νησιά το τελευταίο χρόνο; Μήπως πρέπει να θυμηθούμε τις καθημερινές σχεδόν εξευτελιστικές σχεδόν ύβρεις του Ερντογάν και των “παπαγάλων” του για την Ελλάδα και τους Έλληνες; Μήπως δεν πρέπει να ξεχνάμε την ομηρία της Κύπρου που παραμένει μέχρι και σήμερα στις ορέξεις του Ερντογάν;

Μήπως οφείλουμε να θυμηθούμε τις έρευνες του Oruc Reis επί τριανταπέντε μέρες στην μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα μας που την έχουμε αφήσαμε υπό αμφισβήτηση; Μήπως δεν πρέπει να ξεχνάμε το σχέδιο της” γαλάζιας πατρίδας” του Ερντογάν; Μήπως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θέματα που θέτει η Τουρκία για την έναρξη των διερευνητικών, γεγονός που το γνώριζε η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ;

  • Γιατί έσπευσε η Τουρκική πλευρά και ο Πρωθυπουργός να τις ανακοινώσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής; Ξεχάσαμε πόσες φορές ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός μας μίλησαν για κυρώσεις που ποτέ δεν ήρθαν με  διάφορες δικαιολογίες; Τώρα άλλαξε το αφήγημα του Πρωθυπουργού, ότι δεν χρειάζονται κυρώσεις στη Τουρκία, εφόσον δείξει εμπράκτως καλή διαγωγή, ξεχνώντας τη διαχρονική στρατηγική της Άγκυρας.

Πριν από μερικούς μήνες ο Νίκος Δένδιας μας δήλωνε ότι η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρο κυρώσεων, για να εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής. Μετά βρέθηκε μία νέα φόρμουλα , ότι αυτό το πακέτο των κυρώσεων, καλό είναι να συνοδευτεί με δόσεις ανάλογα με την λογική της Άγκυρας.Τώρα φτάσαμε στη λογική, ότι οι κυρώσεις δεν είναι απαραίτητες και,θα εξεταστεί το θέμα ενδεχομένως το Δεκέμβρη υπό άλλες προϋποθέσεις. Αυτό λέγεται εμπαιγμός του Ελληνικού λαού κύριε Μητσοτάκη, γιατί το παιχνίδι ήταν στημένο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής και, το γνωρίζετε.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός που έχει πάρει όλη την ιστορία με τα Ελληνοτουρκικά πάνω του, διαπνέεται από τη λογική που καθοδηγείται από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.

Δεν πίστεψε στις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στη Τουρκία ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο, ώστε ο Ερντογάν τουλάχιστον προς το παρόν να ξεχάσει τα αναθεωρητικά του σχέδια. Γιατί αν το πίστευε δεν θα μας έλεγε εξερχόμενος από τη σύνοδο κορυφής ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνόδου, που έθεσε το όλο θέμα των κυρώσεων συνειδητά στις καλένδες.

Ενώ είχε τα εργαλεία να το αντιμετωπίσει με επιτυχία καθώς συνεχίζεται η Κυπριακή ομηρία. Προβάλλοντας veto για τη Λευκορωσία σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται στη Τουρκία και την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει ήδη ο Ερντογάν στους Αζέρους.

Ήταν τυχαίο ως γεγονός, ο χρόνος της ανακοίνωσης του μηχανισμού απεμπλοκής του ΝΑΤΟ, που έδωσε τροφή στην Άνγκελα Μέρκελ; Άλλο ένα λάθος. Ωστόσο,το τι ακριβώς αναφέρει αυτή η συμφωνία απεμπλοκής παραμένει απόρρητη. Ελπίζω να μην δούμε κάτι παράξενο τις επόμενες ημέρες στο Αιγαίο. Ή ήταν τυχαίο πάλι ως προς το χρόνο, το γεγονός της πρωτοκόλλησης στον ΟΗΕ της Τουρκολυβικής συμφωνίας; Και για τις δύο εξελίξεις έχουν παιχτεί υπόγειες διαδρομές της Τουρκικής διπλωματίας, με τη συνδρομή του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και της Άνγκελας Μέρκελ.

  • Που θα μας οδηγήσει αυτή η λογική που ακολουθείτε κ. Πρωθυπουργέ; Στη καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε την έναρξη των διερευνητικών επαφών ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η ομηρία της Κύπρου. Επιπλέον η Τουρκία θα συνεχίζει παράλληλα τη λογική των στρατιωτικών προκλήσεων κάθε είδους, τόσο με υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά, όσο και με NAVTEX, ως ένδειξη αμφισβήτησης των θαλασσίων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ήδη εκδηλώθηκε μία αντι-NAVTEX στην μη οριοθετημένη περιοχή, που έχει ισχυριστεί πολλάκις ο Πρωθυπουργός και δεν επιτρέπονται παράνομες ενέργειες. Τώρα το γιατί αυτή η περιοχή έμεινε από Ελληνικής πλευράς μη οριοθετημένη, είναι μία λογική που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να μας εξηγήσει ή θα δούμε την εξέλιξη του έργου λίαν προσεχώς.

Αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν ενισχυμένες οικονομικές κυρώσεις, με το ενδεχόμενο αυτές να γίνουν ακόμη πιο επώδυνες και, παράλληλα η ένδειξη διακοπής κάθε είδους οικονομικής συνεργασίας με δόσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, τότε ο Ερντογάν θα γινόταν” αρνάκι”.

Αυτά που ακούω, ότι σε περίπτωση κυρώσεων ο Ερντογάν θα γινόταν “θηρίο”, δεν έχουν λογική βάση και, είναι δικαιολογίες που επικουρούνται από την Άνγκελα Μέρκελ και τις ακολουθεί δυστυχώς ο Πρωθυπουργός μας.

  • Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Αθήνα και Άγκυρα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι γνωστός για τη φιλοτουρκική του λογική και, έχει πρωταγωνιστήσει αρνητικά ως προς τα Ελληνικά συμφέροντα, όλο το διάστημα της θητείας του μέχρι σήμερα. Δεν εμπνέει από Ελληνικής πλευράς εμπιστοσύνη, ως προς τον χειρισμό των θεμάτων της στρατιωτικής αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε για ακόμη μία φορά την Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών, δηλώνοντας ότι η λύση είναι εδώ, κάνοντας και αναφορά για τους S-400. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αντιπυραυλικού συστήματος, με πολύ μεγάλη εμβέλεια που εξαρτάται από τον τρόπο καθοδήγησης του πυραύλου και, δεν είναι συμβατό με τα Νατοϊκά συστήματα.

  • Δεν θα σας βγει κύριε Μητσοτάκη, ο δρόμος που επιλέξατε να ακολουθήσετε στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής για τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα (ήδη τα καμπανάκια με τα Βαρώσια άρχισαν να χτυπούν).

Οφείλετε  να επανεξετάσετε σοβαρά την τακτική που ακολουθείται στην αντιμετώπιση των Ελληνοτουρκικών. Τα όποια λάθη δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις προς το χειρότερο, που είναι δύσκολα να τις μαζέψεις εκ των υστέρων.

Ο Ερντογάν πάντα θα ισχυρίζεται σε όλα τα φόρα και οργανισμούς ότι η Τουρκία είναι αδικημένη είναι: το “σλόγκαν του” και, ποτέ δεν θα είναι ευχαριστημένος.

(*) Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό αποτελεσματικά με όλα μας τα εργαλεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: