Απασφάλισε ο Εμανουέλ Μακρόν: Μέτρα στην Τουρκία τώρα απαιτεί από τους εταίρους του στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών του Ισλάμ. EPA, LUDOVIC MARIN / POOL




Η Γαλλία κάλεσε χθες τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων ως απάντηση σ’ αυτό που αποκαλεί «αντιισλαμική» ατζέντα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τα προχθεσινά σχόλια του Ερντογάν αφορούσαν εικόνες του προφήτη Μωάμεθ που προβάλλονται στη Γαλλία και τις οποίες μερικοί μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημες. Ο Ερντογάν αμφισβήτησε επίσης την ψυχική υγεία του Μακρόν, με αποτέλεσμα το Παρίσι να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα.

«Θα πρέπει να σοκάρει τον καθέναν από εμάς το γεγονός ότι ξένες δυνάμεις αναμιγνύνονται σε αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία», δήλωσε ο Νταρμανέν μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter και προσθέτοντας ότι αναφέρεται στην Τουρκία και το Πακιστάν. Το πακιστανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση που καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πακιστανό πρεσβευτή από το Παρίσι.

«Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας», πρόσθεσε ο Νταρμανέν.

ΕΞΑΛΛΟΥ: «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τη Γαλλία και τον Εμμανουέλ Μακρόν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ανάρτησή του στο τουίτερ.

Ο Νταβίντ Σασόλι κάνει έκκληση στην Τουρκία «να τερματίσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση».

Ειδικότερα ο κ. Σασόλι αναφέρει: «Οι επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν στη Γαλλία και στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αλληλέγγυο προς τον γαλλικό λαό και στην ελευθερία της έκφρασης. Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση».

  • Ένα μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων θα απομακρύνει «ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τις Βρυξέλλες

Η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που έγινε από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (…) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων για να εκμεταλλευθεί την έκρηξη οργής στον μουσουλμανικό κόσμο κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία οδήγησε χθες στην ανάκληση του γάλλου πρεσβευτή στη Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

Αιτία της πρόσφατης κρίσης, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ) ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.

Αφού διατύπωσε αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του προέδρου της Γαλλίας , ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι «ηγείται εκστρατείας μίσους» κατά των μουσουλμάνων.

Απέναντι στην επίθεση του Ερντογάν, ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε την υποστήριξη ευρωπαίων ηγετών και θεσμών.

Στον μουσουλμανικό κόσμο, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν έχουν προκαλέσει κύμα οργής.

  • Το Παρίσι καλεί τους Γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω των διαδηλώσεων κατά της Γαλλίας

Το Παρίσι κάλεσε σήμερα τους Γάλλους υπηκόους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.

«Σε πολλές χώρες, υψώνονται τις τελευταίες ημέρες φωνές υπέρ του μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως των αγροδιατροφικών, όπως και γενικότερα φωνές για διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας», επισημαίνει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

«Θα πρέπει να αποφεύγετε τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα αυτές οι διαδηλώσεις, να παραμένετε στο περιθώριο κάθε συνάθροισης και να ακολουθείτε τις συστάσεις της πρεσβείας της Γαλλίας ή του εκάστοτε προξενείου», προστίθεται.

«Συστήνεται να επιδεικνύετε τη μεγαλύτερη προσοχή, ιδίως στην περίπτωση που μετακινείστε και στους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς χώρους και τις κοινότητες των ομογενών».

  • Άθλια καταδίκη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επέδειξε σπάνια ενότητα σήμερα καταδικάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αποκαλώντας τα σχόλιά του «αρρωστημένη ρητορική» που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει παγκόσμια ρήξη.

Τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρεται πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφικές συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης.

Η διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού ακολουθεί την επίθεση έξω από γαλλικό σχολείο τη 16η Οκτωβρίου, όπου ένας νεαρός τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον Σαμιέλ Πατί, έναν καθηγητή που είχε δείξει στους μαθητές του τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Τα σκίτσα εκτέθηκαν στη Γαλλία στο πλαίσιο αλληλεγγύης και ο Μακρόν δήλωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να σταματήσει τα συντηρητικά πιστεύω του Ισλάμ να επιβληθούν των γαλλικών αξιών, προκαλώντας την οργή των μουσουλμανικών χωρών.

«Με τις απερίσκεπτες ενέργειές του υπό το πρόσχημα της “στήριξης της ελευθερίας της έκφρασης”, (ο Μακρόν) πυροδοτεί μια σύγκρουση, μια ρήξη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οποίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά και αρνητικά τους ανθρώπους κάθε πίστης», τονίζουν τα τέσσερα κόμματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που δεν συμμετείχε στην έκδοση της κοινής δήλωσης.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France – Βρυξέλλες, Belgium – Άγκυρα, Turkey

Πρόκληση Τσελίκ:”Όταν η Ελλάδα λέει ότι θα κάνει κάποιες έρευνες στα βόρεια της Κρήτης, παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: