Ανήμερα 116ης επετείου του θανάτου του ήρωα Παύλου Μελά: Στο υπ. Άμυνας η οικία του

Ειδικά φωτισμένη η πρόσοψη της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια της τελετής αποκατάστασης της, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε, σήμερα το βράδυ, η τελετή για την αποκατάσταση της οικίας του μάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα,  Παύλου Μελά στην Κηφισιά.

H τελετή για την αποκατάσταση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από τον θάνατο του εθνικού ήρωα.

Η οικία έχει μεταβιβαστεί στην κυριότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ύστερα από δωρεά που έκανε η Ναταλία Ιωαννίδου.

Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε:

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει την ιστορική οικία του Παύλου Μελά με αφορμή την τελετή για την αποκατάστασή της που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Κηφισιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/STR

 

«Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά και βουλευτές.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγείται κατά τη διάρκεια της τελετής αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ευγενής ιδεολόγος Παύλος Μελάς

Αναφερόμενη στην προσωπικότητα και στην ηρωική θυσία του Παύλου Μελά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για έναν ευγενή ιδεολόγο, οραματιστή μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο οποίος αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός».

«Η ηρωική του θυσία, όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού, σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εικόνα από το εσωτερικό της οικίας Παύλου Μελά. ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παναγιωτόπουλος: Ο Παύλος Μελάς είναι πρότυπο

Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης στην οικία του Παύλου Μελά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Πρόκειται», είπε, «πραγματικά για ένα έργο αγάπης. Και είναι έργο αγάπης γιατί εκατό και πλέον χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, στην ποτισμένη με αίμα μακεδονική γη, η μνήμη του παραμένει άσβεστη. Ένα σύμβολο εθνικής περηφάνιας και άδολου πατριωτισμού».

«Ο Παύλος Μελάς», συνέχισε ο υπουργός, «ανήκει στο πάνθεον των ηρώων της ελληνικής ιστορίας. Από το παράδειγμά του, από τη θυσία του, αντλούν δύναμη, αυτοί που καθημερινά, σήμερα, δίνουν τον αγώνα τους σε γη, θάλασσα και αέρα προασπίζοντας τα εθνικά μας ιδεώδη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Εξήρε τη συμμετοχή του Παύλου Μελά στο Μακεδονικό Αγώνα αλλά και τις υπηρεσίες του προς το έθνος.

«Ο Παύλος Μελάς», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «είναι πρότυπο, διότι προκειμένου να στρατευθεί στον αγώνα απαρνήθηκε την άνετη ζωή του γόνου της μεγαλοαστικής οικογένειας των Αθηνών. Απαρνήθηκε μια στρατιωτική ίσως και πολιτική καριέρα και στρατεύθηκε στον αγώνα».

Η αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά «πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό» αποτελεί και «εφαλτήριο για μελλοντικές πολιτιστικές δραστηριότητες που θα τιμούν τον Μακεδονικό Αγώνα και την αφύπνιση του έθνους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

  • Ευχαρίστησε την κυρία Ναταλία Ιωαννίδου, εγγονή του Παύλου Μελά, για τη δωρεά της οικίας του Παύλου Μελά στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας ενώ τη διαβεβαίωσε ότι «θα φυλάξουμε με κάθε τρόπο την κληρονομιά που μας εμπιστεύτηκε».
Εκθέματα στην οικία Παύλου Μελά στην Κηφισιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά της, η κυρία Ναταλία Ιωαννίδου αναφέρθηκε στην ιστορία της οικίας και στο ιστορικό των προσπαθειών για την αποκατάστασή της.

«Δυστυχώς», είπε η κυρία Ιωαννίδου, «το σπίτι αυτό για πολλά χρόνια και κυρίως τη δεκαετία 2009 – 2019 δεχόταν κακοποιήσεις και βανδαλισμούς».

Χαρακτήρισε το σπίτι «μια κιβωτό της στεριάς, σοφά δομημένη» ώστε να μπορεί να «υπομένει τις θεομηνίες και τις συμφορές και να μην καταρρέει».

«Οι πραγματογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσαν ότι τα χοντρά δοκάρια που στηρίζουν το σπίτι είναι ακόμη και σήμερα μετά από 130 χρόνια σε καλή κατάσταση. Σώθηκε, λοιπόν, αυτή η κιβωτός και μπόρεσε να φέρει εις πέρας την αποστολή της που ήταν να σώσει το περιεχόμενό της. Ένα περιεχόμενο ήταν πολύτιμο αλλά άυλο. Μνήμες, μαρτυρίες και αποτυπώματα. Όχι μόνο των δύο κεντρικών προσώπων, του Παύλου και της Ναταλίας, αλλά και του περιβάλλοντός τους» υπογράμμισε η κυρία Ιωαννίδου.

Ειδικά φωτισμένη και με το πρόσωπο του μάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά, η πρόσοψη της οικίας του στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια της τελετής αποκατάστασης της, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κύκλωψ Δράμας, ‘Αρης Θεοδωρίδης, του οποίου η οργάνωση στήριξε τις προσπάθειες αποκατάστασης της οικίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο το ότι συνέβαλλε για να σωθεί ένα εθνικό μνημείο. Ανέφερε ότι η οικία κατέρρεε επί τέσσερις δεκαετίες ενώ υπογράμμισε ότι «για μας τους Μακεδόνες ο Παύλος Μελάς είναι ένας ήρωας, είναι ένα όραμα. Πολέμησε και χάθηκε από τούρκικο βόλι για την ελευθερία μας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές επισκέφθηκαν – ανά ομάδες – το εσωτερικό του σπιτιού.

Είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά προσωπικά του αντικείμενα και να ξεναγηθούν στους χώρους της οικίας. Επίσης, είδαν τις προθήκες με προσωπικά κοσμήματα, βιβλία αλλά και γράμματα του Παύλου Μελά καθώς και πλήθος οικογενειακών φωτογραφιών που κοσμούν τους χώρους της οικίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: