Άκρως απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας, λέει ο Αναστασιάδης: Καταδικάζει το Εθνικό Συμβούλιο

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 06 Οκτωβρίου 2020. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




«Άκρως απαράδεκτη», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την απόφαση της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία έχει αποφασίσει σήμερα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση», σημείωσε.

  • Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε

Το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις εξαγγελθείσες σήμερα τουρκικές ενέργειες σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992 και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, διαβάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κούσιος είπε πως “το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων”.

Διευκρινίζοντας πως το ΕΛΑΜ διαφωνεί με τη δεύτερη παράγραφο της απόφασης του Εθνικού, ο κ. Κούσιος επεσήμανε πως το Εθνικό Συμβούλιο:

“Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του1984 και 789 του 1992 και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα”.

Επίσης “επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση η ανακοίνωση Ερντογάν για Βαρώσια, λέει η Κομισιόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: