Αμυντική συνεργασία Ουκρανίας-Τουρκίας στον τομέα της κατασκευής κινητήρων: Και παραγωγή αεροπλάνων;

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Photo via Twitter, @tcsavunma




Επικαλούμενο εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων και αναλυτών, το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Defense News (του Burak Ege Bekdil) επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας στον τομέα της κατασκευής κινητήρων θα μπορούσε να εδραιώσει την επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών για την παραγωγή αεροσκαφών και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με δηλώσεις προς το Defense News τούρκου αξιωματούχου υπό καθεστώς ανωνυμίας:

«Η Ουκρανία διαθέτει την τεχνολογία που χρειάζεται να αναπτύξει η Τουρκία. Οι πολιτικές σχέσεις [σ.σ. των δύο χωρών] δεν έχουν δηλητηριαστεί από διαμάχες. Και υπάρχει κατανόηση σε επίσημο επίπεδο για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων».

Κατά τον Ozgur Eksi, ειδικό επί αμυντικών θεμάτων στον ιστότοπο -με έδρα την Κωνσταντινούπολη- C4Defence, συνεχίζει το δημοσίευμα, η μεταφορά τεχνολογίας από την Ουκρανία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της κατασκευής κινητήρων, διότι η Τουρκία χρειάζεται την τεχνολογία αυτή για πλατφόρμες εναέριων μέσων που ήδη διαθέτει ή πρόκειται να σχεδιάσει στο μέλλον.

Η ουκρανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων SE Ivchenko-Progress, όπως αναφέρεται, κατασκευάζει τους κινητήρες τύπου ΑΙ-35 για την ενίσχυση του νέου τουρκικού πυραύλου Gezgin, όπως σημειώνει πηγή με γνώση του χώρου, ενώ σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, η SE Ivchenko-Progress ήδη κατασκευάζει 12 κινητήρες ΑΙ-35.

Η οικογένεια κινητήρων AI-35, επισημαίνεται, κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας και προηγμένα πυραυλικά συστήματα κρουζ. Σύμφωνα με αναλυτές, ο τουρκικός πύραυλος Gezgin προσομοιάζει με τον αμερικανικό Tomahawk.

Ο Gezgin δημιουργήθηκε για την εξέλιξη των συμβατικών ικανοτήτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς των ναυτικών πλατφορμών. Ο νέος πύραυλος θεωρείται ότι θα διαθέτει βεληνεκές κρούσης περίπου 1000 χιλιομέτρων.

Η SE Ivchenko-Progress, προσθέτει ο συντάκτης, είναι θυγατρική της Ukroboronprom, ενώ σχεδιάζει και κατασκευάζει κινητήρες για 66 τύπους αεροσκαφών σε παραπάνω από 100 χώρες.

ΠΗΓΗ: Defense News (του Burak Ege Bekdil), Turkey-Ukraine work on missile engine could open the door to tech transfer

Σε Αθήνα και Σούδα ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ, Κλαρκ Κούπερ: Θα πάει και στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: