Αλλάζει… πίστα η Ελλάδα: Επιθετική διπλωματία για βαριές κυρώσεις στην Τουρκία

FILE PHOTO: The Maximos Mansion. ANA – MPA/ALEXANDROS VLACHOS




Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση που η Αθήνα επιχειρεί να ασκήσει στην Τουρκία καθώς μετά το θέμα της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε- Τουρκίας που ήδη έθεσε, με μία συνδυασμένη κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά επισήμως από τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Στην επιστολή που ο κ. Δένδιας απέστειλε στους κυρίους Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, Λουίτζι ντι Μάιο, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας και υπογραμμίζει πως αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Επίσης, υπενθυμίζει την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

  • Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών  Χάικο Μάας ο κ. Δένδιας ζητά να μη δοθούν άδειες για εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία δηλαδή υποβρυχίων, αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων καθώς αναβάθμιση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων.

«Μπλόκο» και στην τελωνειακή ένωση – 75 δις. τον χρόνο απώλειες για την Τουρκία

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι δημιουργούν προσκόμματα για να καθυστερούν και να παρεμποδίζουν τις εισαγωγές προϊόντων και αγαθών από χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο η τουρκική πλευρά ακολουθεί χρονοβόρες διαδικασίες για τον εκτελωνισμό των προϊόντων που κατευθύνονται στην τουρκική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Με την κίνηση αυτή η Αθήνα προσπαθεί να αυξήσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για την Τουρκία η πολιτική της έντασης με την Ελλάδα.

Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά η Αθήνα: 75 δισ. τον χρόνο θα χάσει η Τουρκία

Σκανδαλώδης η συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας

Μόνο κατά τη δεκαετία 2009-2019,  σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Τουρκία επωφελήθηκε  από την τελωνειακή ένωση το ιλιγγιώδες ποσό των περίπου  750 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από από μία συμφωνία η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σκανδαλώδης και προβλέπει εξαγωγή τουρκικών προϊόντων χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς στην ΕΕ.

Αντίστοιχα η τουρκική πλευρά εισάγει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο, δηλαδή ο ετήσιος «τζίρος» Ε.Ε Τουρκίας ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 120-140  δισ. το χρόνο.

Το προνόμιο αυτό είναι που δίνει την ευχέρεια στον Ερντογάν να εξοπλίζεται συνεχώς για να ασκεί την στρατιωτική διπλωματία του σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε Συρία και Λιβύη.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η αναστολή της τελωνειακής Ένωσης αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κατά της Άγκυρας και ίσως το μόνο μέτρο που ενδεχομένως θα υπολογίσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Μπαράζ» διπλωματικών κινήσεων

Η Ελλάδα ανέλαβε, όπως έγινε γνωστό χθες, σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο προέβη στις κάτωθι ενέργειες:

  • Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία
  • Επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

HJ Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί αν το «Ορούτς Ρέις» πλησιάσει διαβεβαιώνει ο Πέτσας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: