Ξεκίνησε η επέλαση του «Ιανού»: Θυελλώδεις άνεμοι, «έκλεισε» το Ιόνιο [live η πορεία του] -[photos & video]

File photo: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Photo Hellas Journal




Με σφοδρούς ανέμους 9 έως 10 μποφόρ που προκάλεσε απαγορευτικό απόπλου στο Ιόνιο και έκλεισε την ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης, ο «Ιανός» ξεκίνησε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα.

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

 


Τα σημάδια από τον «Ιανό» είναι πλέον ορατά στις παραλίες στα Επτάνησα. Η φωτογραφία από την Παραλία Μέγας Λάκος, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς.
Photo Hellas Journal

 

 


Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής μέσω του «112» η ΓΓΠΠ. Photo Hellas Journal

 

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις.

Αποκτά χαρακτηριστικά κυκλώνα

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Εκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Ευρεία σύσκεψη συγκαλείται αυτή την ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου.

ΔΕΙΤΕ video της HJ από την Κεφαλονιά ΕΔΩ

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Χθες ο κ. Χαρδαλιάς ύστερα από έκτακτη σύσκεψη με συναρμόδιους φορείς απηύθυνε τρεις συστάσεις προς τους κατοίκους των περιοχών που πρόκειται να πληγούν:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Εκκενώσεις περιοχών συνιστά ο Συνολάκης

Σε παρέμβασή του στο Mega, ο καθηγητής Συνολάκης συνέστησε στους κατοίκους στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες. Παράλληλα, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, σε τέτοια μέρη θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε υπόγειες περιοχές αλλά και γενικά στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την κακοκαιρία. «Να γίνουν εκκενώσεις, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές, γιατί θα βγει η θάλασσα στον δρόμο» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΜΕΤΕΟ

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»: Φτάνει στην Ελλάδα, συναγερμός στην Πολιτική Προστασία [χάρτες, videos]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: