Βόρεια Κορέα: Οι πυρηνικές δραστηριότητες αποτελούν πηγή “σοβαρής ανησυχίας”, προειδοποίησε η ΙΑΕΑ

File Photo: Ένας άνδρας με μάσκα στη Σεούλ περνά μπροστά σε τηλεοπτική οθόνη που δείχνει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. EPA, JEON HEON-KYUN
Η συνέχιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας προκαλεί «σοβαρή ανησυχία», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι βαθιά λυπηρή», αναφέρει η ΙΑΕΑ στην έκθεσή της.

  • Την περίοδο μετά τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης έκθεσης της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, τον Αύγουστο του 2019, η ΙΑΕΑ παρατήρησε «ενδείξεις για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου» στον πυρηνικό σταθμό Γιονγκμπιόν.

Η ΙΑΕΑ υπενθυμίζει στην έκθεσή της ότι δεν έχει πρόσβαση στον σταθμό αυτό όπως και σε άλλους στη Βόρεια Κορέα και βασίζει τις αναλύσεις της «στις πληροφορίες που διαθέτει», όπως αυτές που δίνονται στη δημοσιότητα αλλά και σε δορυφορικές εικόνες.

Χθες Τρίτη οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Βόρεια Κορέα για το βαλλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται και εξακολουθεί να αποτελεί «σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

Σε κοινή τους «προειδοποίηση» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει υλικό το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πυραύλων.

Με πληροφορίες από AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βιένη, Αυστρία
ΕΜ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Νέες αποκαλύψεις Welt για τη σκηνοθεσία από τον Ερντογάν της επίθεσης στο Αιγαίο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal