Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση: Διαψεύδει η Άγκυρα

Στιγμιότυπο που τραβήχτηκε από βίντεο που κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 από το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δείχνει την καταστροφή θέσεων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη γραμμή επαφής της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (επίσης γνωστή ως Artsakh) ). EPA, ARMENIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT




Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την κατάρριψη αρμενικού μαχητικού οδηγώντας στα ύψη το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε μαχητικό SU-25 της χώρας.

«Ένα αρμενικό αεροσκάφος SU-35 καταρρίφθηκε από ένα τουρκικό F-16 που προερχόταν από την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν, σε μήνυμα στο Facebook, διευκρινίζοντας πως ο Αρμένιος πιλότος του αεροσκάφους «πέθανε σαν ήρωας».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

ΕΠΙΣΗΣ: Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέρριψε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη γειτονική Αρμενία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες» μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επίθεση εκδηλώθηκε από τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν.

 

Διαψεύδει η Τουρκία

Η Τουρκία διέψευσε  ότι κατέρριψε αρμενικό στρατιωτικό αεροσκάφος όπως την κατηγορεί το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε ένα αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Ατούν.

«Η Αρμενία όφειλε να αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέχει αντί να καταφεύγει σε αυτή την φτηνή προπαγάνδα», πρόσθεσε ωστόσο ο Ατούν, στο γνωστό “τροπάρι” της Άγκυρας.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επίσης απέρριψε  τις κατηγορίες του Γερεβάν.

«Η πληροφορία αυτή είναι ένα νέο ψέμα στο πλαίσιο της αρμενικής προπαγάνδας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Βαγκίφ Ντιαργκάλι.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, βασικός υποστηρικτής του Μπακού στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του».

Παράλληλα, σήμερα η Τουρκία, αργά το βράδυ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει στείλει Σύρους μαχητές για να βοηθήσουν τη σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσει εναντίον των δυνάμεων της Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μέρος των προσπαθειών της Αρμενίας να δημιουργήσει «μαύρη προπαγάνδα» σε βάρος της Τουρκίας.

Χθες, ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Ρωσία είπε ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 4000 μαχητές από την περιοχή της βόρειας Συρίας, που ελέγχει, στο Αζερμπαϊτζάν και ότι εμπλέκονται στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δύο Σύροι μαχητές είπαν, επίσης, στο Reuters ότι η Άγκυρα στέλνει μαχητές από τις ομάδες των ανταρτών με τους οποίους έχει συμμαχήσει στη βόρεια Συρία για να στηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε τις αναφορές.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ

Η Ρωσία καλεί την Τουρκία να “μη ρίχνει λάδι στη φωτιά” στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: