Τοπικά lockdown η νέα φάση κατά κορωναϊού: Τροπολογία για σχολεία, λίστα μέτρων για Αττική

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά με μικρές μαθήτριες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, Αθήνα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ




Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και των υπουργών Υγείας και Παιδείας το μεσημέρι της Δευτέρας σηματοδοτούν την έναρξη μιας διαδικασίας “τοπικών lockdown” για την παρεμπόδιση μετάδοσης του κορωναϊού.

Η διαδικασία  μάλιστα αρχίζει να λαμβάνει νομική υπόσταση, όπως καταδεικνύει η τροπολογία του υπ.Παιδείας για το πώς θα κλείνουν τα σχολεία σε περίπτωση κρουσμάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τον κατάλογο των μέτρων τοπικού χαρακτήρα που εξετάζει και θα παρουσιάσει το αργότερο αύριο η ομάδα λοιμωξιολόγων και άλλων εμπειρογνωμόνων κατόπιν κυβερνητικής αίτησης.

Οι δηλώσεις Πέτσα

“Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο, και στη γειτονιά μας», δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και την πορεία της πανδημίας.

Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία «μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα που ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».

  • Κατάλογο μέτρων καταρτίζει η επιτροπή επιδημιολόγων για να εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ανάμεσα στις οποίες και η Αττική, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως ανέφερε:

«Μέχρι σήμερα ή αύριο θα έχουμε έναν κατάλογο πιθανών μέτρων που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους ειδικούς, ώστε να επιλέγονται τα κατάλληλα κάθε φορά ανάλογα με τα δεδομένα.»

«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτό τον κατάλογο μέχρι σήμερα ή αύριο και ενδεχόμενες ανακοινώσεις από αύριο το απόγευμα, πάντα με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών», συμπλήρωσε.

Τροπολογία Κεραμέως

Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η υπουργός Παιδείας ΝίκηΚεραμέως, θεσπίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν και θα ανοίγουν σχολικές μονάδες εξαιτίας της πανδημίας.

Η υπουργός Παιδείας είπε πως με την διάταξη της τροπολογίας θεσπίζεται «η δυνατότητα η επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοαϊού. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, και πάντοτε στην βάση του πρωτοκόλλου που έχουν δώσει οι ειδικοί επιστήμονες».

Η υπουργός προσέθεσε πως «έχει συσταθεί μια ειδική μονάδα, μια task force, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα παρέχει επιπλέον καθοδήγηση στους διευθυντές εκπαίδευσης και στους διευθυντές Υγείας των Περιφερειών προκειμένου να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εκδοθεί αναφορικά με το πότε κλείνει ενδεχομένως ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγο κορονοϊού».

Δηλώσεις Κικίλια

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε δηλώσει πως θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο οι οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους καθηγητές και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός, μιλώντας στον OPEN,  τόνισε πως είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ληφθούν αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής και ότι ο ΕΟΔΥ αναλύει τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

«Παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα.

Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας», τόνισε.

Ερωτηθείς αν Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική, ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική.

«Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επεσήμανε την ανάγκη τήρησης μέτρων για κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: