Το τουρκικό πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1955

Συμπληρώνονται σήμερα 65 χρόνια από τη Νύχτα Τρόμου της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, που ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης στοχοποιήθηκε για την ολοκληρωτική του καταστροφή, με την οργάνωση ενός μαζικού Πογκρόμ, που έχει αποδειχθεί ατράνταχτα ότι καταστρώθηκε και εκτελέστηκε από το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας. Φωτογραφία OPEN TV




Η κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής του Ερντογάν με απειλές που παραπέμπουν ακόμη και στις τουρκικές αγριότητες στη Μικρά Ασία, συμπίπτει με μία μαύρη επέτειο.

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου, το 1955, με αφορμή μία προβοκάτσια στη Θεσσαλονίκη, διοργανώθηκε από την κυβέρνηση Μεντερές άγριο πογκρόμ εις βάρος της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, με τον τουρκικό όχλο να βανδαλίζει επί ένα διήμερο σπίτια και καταστήματα και να παραδίδει στις φλόγες εκκλησίες.

Προφανώς δεν είναι συμπτωματικό ότι εκείνες τις ημέρες στο Λονδίνο, διεξήγετο σύνοδος για την επανένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Συμπληρώνονται σήμερα  65 χρόνια από τη Νύχτα Τρόμου της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, που ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης στοχοποιήθηκε για την ολοκληρωτική του καταστροφή,  με την οργάνωση ενός  μαζικού Πογκρόμ, που έχει αποδειχθεί ατράνταχτα  ότι καταστρώθηκε και εκτελέστηκε από  το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, με αφορμή την 65η Επέτειο του Πογκρόμ της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955.

Δέστε παραπάνω το αφιέρωμα του καναλιού OPEN.

Δένδιας για τα «Σεπτεμβριανά»: Ένας πρώτος κρίκος σε μια αλυσίδα θλιβερών γεγονότων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: