Το τεράστιο βάρος του μεταναστευτικού έπεσε στις χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

FILE PHOTO: Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς σε σκηνές στο ΚΥΤ της Μόριας, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Θα πρέπει να έχετε καρδιά από πέτρα για να μην σας συγκλονίζουν οι φωτογραφίες στις στήλη μας με τις ξένες ειδήσεις των παιδιών στο ελληνικό νησί της Λέσβου, αναφέρει κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times.

Τα παιδιά, κυρίως Αφγανοί αιτούντες άσυλο, κυριολεκτικά βρέθηκαν στους δρόμους πριν από πέντε ημέρες, όταν ο καταυλισμός προσφύγων της Μόριας κάηκε, πιθανώς εξαιτίας εμπρησμού.

Η δομή, που προοριζόταν για 3.000 άτομα, αλλά στέγαζε 13.000, ήταν μια κόλαση και υπενθύμιση της διεθνούς αποτυχίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Τώρα οι αιτούντες άσυλο βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Μεγάλο μέρος αυτής της αποτυχίας, σωστά, έχει αποδοθεί στα μέλη της ΕΕ.

Το σύστημα του Δουβλίνου, σύμφωνα με το οποίο οι αιτούντες άσυλο υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα της ΕΕ που εισέρχονται, έθεσε τεράστιο βάρος στις χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Δικλείδες ασφαλείας εντός του συστήματος αυτού, που αποσκοπούν στην αποφυγή διαχείρισης δυσανάλογου αριθμού αιτήσεων από οποιαδήποτε χώρα, ήταν αναποτελεσματικές. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ανταποκρίνονται με ανθρωπιά στη μεταναστευτική κρίση. Η Ολλανδία έχει προσφερθεί να δεχτεί 100 άτομα, η Γαλλία και η Γερμανία 400. Αλλά δεν αρκεί, και άλλες χώρες δεν έχουν κάνει προτάσεις.

Η Βρετανία δεν έχει περιθώρια να ασκεί κριτική. Ο Sir David Attenborough αναφέρει σήμερα πώς οι γονείς του πήραν δύο μικρές Εβραίες από το Kindertransport, οι οποίες έμειναν με την οικογένεια για επτά χρόνια. Έχουμε μια ιστορία καλωσορίσματος γνήσιων αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να επιτυγχάνουν σπουδαία πράγματα. Αλλά κινδυνεύουμε να γίνουμε ένα σκληρόκαρδο έθνος και έχουμε δείξει λίγη ηθική ή πρακτική ηγεσία στο θέμα.

Είναι όλα τόσο άσχημα; Είναι πιθανό η πυρκαγιά στη Μόρια και η οδύνη των αιτούντων άσυλο να διαπεράσουν αρκετές συνειδήσεις, έτσι ώστε η διεθνής προσπάθεια να ενταθεί και να μην καταδικαστούν να επιδεινωθεί η κατάστασή τους στη Λέσβο. Είναι επίσης πιθανό ότι οι συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, που ξεκίνησαν στο Κατάρ, θα ανοίξουν το δρόμο για ένα πιο ειρηνικό Αφγανιστάν στο οποίο θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι μετανάστες. Αλλά δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε μπει σε αυτήν την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: Sunday Times

Ο Πομπέο γνώριζε τις κινήσεις του Ερντογάν: Τα λόγια του που ικανοποίησαν τον Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: