Το σχέδιο Ερντογάν: Θέλουν αποκλεισμό ελληνικού νησιού οι Τούρκοι αλλά βλέπουν παντού την Γαλανόλευκη…

Το Γενικό Επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση μια ενδεχόμενη απόπειρα αποκλεισμού Ελληνικού νησιού. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

– Παντού οι δυνάμεις φρούρησης στο Αρχιπέλαγος
– Χιλιάδες μάτια παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις
– Ύποπτες παρουσίες στα τουρκικά παράλια
– Ψάχνουν το σημείο της προβοκάτσιας στο Αιγαίο
– Η καραμέλα της αποστρατιωτικοποίησης

Μπορεί η Τουρκία να επιχειρεί να στρέψει την προσοχή της Ελλάδας αποκλειστικά στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, όμως οι Επιτελείς της Άγκυρας αντιλαμβάνονται πως από το Ορμένιο του Έβρου έως τη Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τα μάτια και τα συστήματα που παρακολουθούν τις κινήσεις τους είναι χιλιάδες. Το ίδιο και οι δυνάμεις φρούρησης, έτοιμες για να δώσουν απαντήσεις σε μια επιθετική ενέργεια.

  • Το Επιτελείο εκτιμά ότι τις επόμενες έξι-επτά ημέρες η Άγκυρα θα εντείνει τις προκλήσεις της, όχι μόνο στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους, αλλά πιθανότατα και διαφορετικά σημεία του Αιγαίου, επιχειρώντας ένα επιπλέον τεστ στα Ελληνικά αντανακλαστικά.

Ήδη τα «προειδοποιητικά» μηνύματα εξ ανατολών έχουν εντοπιστεί στα παράλια, με τις Ελληνικές δυνάμεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ώστε όλοι στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου να καταλάβουν ότι και τους βλέπουν αυτοί που πρέπει και γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις που έχουν.

«Ψάχνονται» για το που και πως θα μπορέσουν να κάνουν μια προβοκάτσια ώστε να σπάσει το τεντωμένο σχοινί και θα φτάσει η στιγμή που πολυπόθητου -για την Τουρκία- επεισοδίου. Γιατί παρά τις συνεχείς προσπάθειες που κάνει -και δεν είναι λίγες- οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν παρασυρθεί στο λάθος…

  • Η καραμέλα της αποστρατιωτικοποίησης

Η αλληλουχία των γεγονότων από τις 10 Αυγούστου και μετά, αλλά και η εμπρηστική ρητορική μεγάλου διαστήματος (και πριν λίγες ώρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας πάλι απειλούσε) , με το θέμα των αποστρατιωτικοποιημένων νήσων να επανέρχεται μονίμως από την Άγκυρα, αναδεικνύουν τις στοχευμένες τουρκικές προθέσεις.

Δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις ότι το σημειακό επεισόδιο μπορεί να μην γίνει στο Καστελόριζο αλλά να καταλήξει εκεί, καθώς η Τουρκία εκείνο που θα θελήσει να προβάλει είναι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, παραβλέποντας γι’ άλλη μια φορά το Διεθνές Δίκαιο περί της νομίμου άμυνας.

Αυτά σημαίνει ότι εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό που δίνει ηχηρό παρόν εδώ και 26-27 ημέρες στο Αιγαίο και ο Στρατός Ξηράς παρακολουθεί από κάθε Ελληνικό βράχο τις Τουρκικές κινήσεις, ενώ η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αποτρέποντας τις προβοκατόρικες ενέργειες.

Το Γενικό Επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση μια ενδεχόμενη απόπειρα αποκλεισμού Ελληνικού νησιού από το πολεμικό ναυτικό της γείτονος, γι’ αυτό άλλωστε όλες αυτές τις 27 ημέρες, ο στόλος διατηρεί πολεμικές διατάξεις πέριξ των νησιών και νησίδων στο Αιγαίο.

  • 48ωρος τουρκικός εκνευρισμός

Αντιθέτως τα τουρκικά πολεμικά πλοία μόνο ένα 48ωρο άλλαξαν θέσεις, τότε που γι’ ακόμη μια φορά το Τουρκικό Επιτελείο απέδειξε ότι δεν διατηρεί την ψυχραιμία του και ξεσπά σε νευρικές κινήσεις, ικανές να βάλουν φωτιά στο φιτίλι της έντασης.

  • Τις ημέρες της επέλασης των Ελληνικών F-16 στο FIR Λευκωσίας, οι επιτελείς της Τουρκίας δεν μπορούσαν ν’ αποδεχτούν ότι τα Ελληνικά μαχητικά πέρασαν κάτω από τη μύτη της αεράμυνάς τους και έφτασαν και πάλι ανενόχλητα έως την Κύπρο, σε μια ιστορική αποστολή πλήρους αεροπορικής υπεροχής.

Εκείνες τις ημέρες οι κυβερνήτες των τουρκικών πολεμικών πλοίων προφανώς είχαν λάβει εντολή να δείξουν κάτι περισσότερο, αλλά από την άλλη όψη του νομίσματος οι αναφορές τους προς τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων δεν ήταν αυτές που σίγουρα θα ήθελαν ν’ ακούσουν οι δικοί τους ανώτατοι.

Και σε εκείνη την περίπτωση, με ιδιαίτερη ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα τα πληρώματα των Ελληνικών πολεμικών πλοίων, αντέδρασαν όπως προβλέπει η εκπαίδευση και η Ελληνική ναυτοσύνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: