Το «καζάν-καζάν» της Τουρκίας είναι 100-0 δικά της: Αυτό δεν μας δίνει άλλη επιλογή

File photo: Το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Άρθρο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Τις τελευταίες μέρες, και ενώ το Oruc Reis συνεχίζει να καταπατά την ελληνική υφαλοκρηπίδα μαζί με τον τουρκικό στόλο, με τις παράνομες NAVTEX διαδέχονται η μία την άλλη, η τουρκική πλευρά προσπαθεί επανειλημμένα να κατηγορήσει τη χώρα μας για την αδιαλλαξία της σχετικά με τη διάθεση διαλόγου.

Και επειδή μία από τις μεθόδους της επιτυχούς προπαγάνδας είναι η συνεχής επανάληψη στρεβλών και ψευδών μηνυμάτων μέχρι να αποδώσουν καρπούς, καλό είναι να επαναφέρουμε κάποια πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, μέσα από την περιγραφή και ερμηνεία της παρούσας κατάστασης.

  • Από την αρχή αυτής της κρίσης μέχρι και σήμερα, η τακτική της Τουρκίας έχει ξεδιπλωθεί πλήρως και δεν επιδέχεται πλέον παρά μίας ερμηνείας. Θέλει να οδηγήσει ή μάλλον να σύρει τη Χώρα μας σε μία άνευ όρων διαπραγμάτευση, με όλα τα θέματα που υποτίθεται ότι απασχολούν τις δύο χώρες, που στην ουσία όμως δεν είναι παρά μονομερείς προκλητικές διεκδικήσεις.

Αδυνατεί όμως να αντιληφθεί ότι η τακτική των κανονιοφόρων, η γελοία προπαγάνδα που διεξάγει και οι πλάγιοι τρόποι που χρησιμοποιεί όπως η πρόσφατη “πρωτοβουλία” του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αν η έννοια του διαλόγου δεν επανέλθει στην πραγματική του διάσταση. Ποια δηλαδή; Έτσι όπως την αντιλαμβάνεται κάθε λογικός άνθρωπος, διαποτισμένος με Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ένα σαφώς καθορισμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης που έχει συμφωνηθεί από πριν.

Αλλιώς δεν μιλάμε για διάλογο, αλλά για ένα παζάρι στο οποίο ο ισχυρός της υπόθεσης επιδιώκει να τα πάρει σχεδόν όλα με το “έτσι θέλω”.

  • Τις προάλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωνε ότι πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και τις προσπάθειες αλληλοϋποστήριξης με την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά το γνωστό πλέον “καζάν – καζάν”, την τακτική δηλαδή με την οποία οι εμπλεκόμενοι μίας διαπραγμάτευσης βγαίνουν στο τέλος όλοι κερδισμένοι. Και κατέληξε ότι στο θέμα των δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει 100% δίκιο!

Έτσι θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση; Και εκτός από όλα αυτά, οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν λίγες μέρες αφού ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει σε εκδήλωση που παρευρέθη, ότι το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του, εννοώντας τη Χώρα μας. Ακολουθώντας δηλαδή τη συλλογιστική των Τούρκων, ένας εξωτερικός παρατηρητης αρχίζει πραγματικά να αναρωτιέται: Μήπως η λέξη “διάλογος” έχει διαφορετική ερμηνεία στην Τουρκική γλώσσα σε σχέση με το τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο; Ή μήπως η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί τον όρο του διαλόγου μόνο και μόνο ως πρόφαση για να καθίσει τη Χώρα μας σε μία άνευ όρων διαπραγμάτευση;

Η Ελλάδα τηρεί σταθερή στάση από την αρχή αυτής της κρίσης. Είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τη μοναδική πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση όμως ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στον αλληλοσεβασμό και στις αρχές της καλής γειτονίας.

  • Λογικές του τύπου “διάλογος χωρίς προϋποθέσεις” και “καζάν-καζάν” που καταλήγει στο 100 – 0 υπέρ της Τουρκίας, για την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή διευθέτησης των διαφορών μας, αλλά μία άθλια προσπάθεια εξωραϊσμού των ανυπόστατων διεκδικήσεων της Τουρκίας, οι οποίες έχουν ως μοναδική στόχευση να καταπατήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας.

Οφείλουμε και θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας μέχρι τέλους, δείχνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν εκβιαζόμαστε και δεν απειλούμαστε από την τακτική των κανονιοφόρων, και ότι είμαστε έτοιμοι εάν και όταν απαιτηθεί να ανταποδώσουμε στα ίσα και χωρίς δισταγμό, ειδικά εάν δεν μας δοθεί άλλη επιλογή.

  • Διότι, όταν η μοναδική επιλογή που σου αφήνει ο αντίπαλος σου είναι να χάσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις σεβόμενος τον εαυτό σου είναι να δοκιμάσεις να κερδίσεις με όλες σου τις δυνάμεις.

Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και θα το ξανακάνουμε και στο μέλλον.

Οι πιθανότητες πάντως δεν είναι εναντίον μας, και αυτό οι εξ ανατολών γείτονες μας και το ξέρουν και αν χρειαστεί θα το εμπεδώσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Aλαζονεία και υποκρισία από την Άγκυρα: Ετοιμάζουν και τρίτη ανανέωση της παράνομης navtex;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: