Το Καστελόριζο δεν αμφισβητείται, είναι το μήνυμα των Ε.Δ.: Έτοιμες να αποτρέψουν παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Στο Καστελόριζο παίζεται η προστασία της ελληνικής κυριαρχίας. Photo Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Το ύπουλο τουρκικό σχέδιο για το Καστελόριζο και η δυναμική ελληνική αντίδραση αποτροπής…
-Ο Ερντογάν δεν θα κάνει πίσω
-Η συσσώρευση πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή και ο κίνδυνος…
-Δυναμική αντίδραση αποτροπής

Με στρατηγικές και επιχειρησιακές απαντήσεις έχει αποφασίσει η Αθήνα ότι θ’ απαντήσει στη νέα πρόκληση που ετοιμάζει μέρα με τη μέρα η Άγκυρα στην περιοχή γύρω από το ακριτικό Καστελόριζο. Ήδη οι προκλητικές ενέργειες γίνονται ολοένα και πιο αντιληπτές και στον διεθνή παράγοντα ο οποίος αντιδρά κατά της γείτονος.

Η Τουρκία ήδη σπεύδει μέσα από κατευθυνόμενα ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικών εφημερίδων να διαμορφώσει το κλίμα και προετοιμάζει το επόμενο προκλητικό της βήμα, ολοένα και πιο βόρεια από το σημείο που κινείται επί 28 ημέρες το ερευνητικό Oruc Reis, δηλαδή πιο κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Το Ελληνικό Επιτελείο παρατηρεί και αναλύει ότι εδώ που έχει φτάσει την κατάσταση η Τουρκία, με την διάρκεια και κλιμάκωση των προκλήσεων, δεν πρόκειται να κάνει πίσω, κυρίως επειδή δεν θ’ αντέξει τις σφοδρές αντιδράσεις στο ιδιαίτερα εύθραυστο εσωτερικό της, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα δεχτεί να τσαλακωθεί περαιτέρω το προφίλ του.

Ήδη το βράδυ της Δευτέρας, μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να πει κανείς ότι δίνει το πράσινο φως για περαιτέρω προκλήσεις των Τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

  • Η navtex της Ελληνικής κόκκινης γραμμής

Το ενδεχόμενο της επέκτασης της παράνομης ναυτικής οδηγίας μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι σχεδόν βέβαιο από την στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος δεν έχουν σταματήσει να απειλούν πλέον ευθέως για θερμό επεισόδιο.

Και όσο αυτό το θερμό επεισόδιο δεν έρχεται, με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην παρασύρονται, τόσο η Τουρκία πιέζει για ν΄ αποσπάσει την αντίδραση που θέλει, ώστε να σπεύσει να την εκμεταλλευτεί, δείχνοντας και θίγοντας ξανά προς τη διεθνή κοινότητα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, με έμφαση στη Μεγίστη.

  • Πάντως στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει γι’ αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, είναι από εκείνους που έχει εξεταστεί πάρα πολλές φορές σε ασκήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το ναυτικό πόλεμο. Κατά συνέπεια τα μάχιμα στελέχη που βρίσκονται 28 ημέρες εν πλω, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους τρόπους αντίδρασης.

Πολλά από αυτά τα σενάρια εξετάστηκαν στα τέλη Ιουνίου, όταν σημαντικό μέρος του Ελληνικού στόλου για πρώτη φορά βρέθηκαν και ασκήθηκαν πιο νότια από ποτέ, περισσότερο από 60 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου, στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το υποβρύχιο 214 «ΠΙΠΙΝΟΣ» να δίνει τη χαριστική βολή σε πλοίο στόχο.

Το μόνο βέβαιο σημειώνουν οι ίδιες πηγές είναι ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες η συσσώρευση πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή θα είναι ένα ακόμη crash test για τα Ελληνικά αντανακλαστικά που καλούνται να διαχειριστούν με επιδέξιο τρόπο τη νευρικότητα της Τουρκίας.

  • Δυναμική αντίδραση αποτροπής

Βέβαια για να υπάρξει αποτροπή εξ αρχής απαιτείται και η δυναμική παρέμβαση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διότι μόνο αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι έχει ξεπεράσει την Ελληνική κόκκινη γραμμή.

Θα είναι διαρκείς και πολυεπίπεδες οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες τονίζουν ανώτατες πηγές βλέποντας ότι η Τουρκία θέλει με κάθε τρόπο να καταφέρει έστω και ένα επικοινωνιακό χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας, η οποία επί σχεδόν έναν μήνα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο δίνει σαφείς απαντήσεις και μάλιστα με ιδιαίτερη ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δεχτεί κανενός είδους ναυτικό αποκλεισμό και επίδειξη της Τουρκικής σημαίας. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν γίνει οι ασκήσεις σε νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια γυμνασίων ώστε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να γνωρίζει απόλυτα τους τρόπους δράσης και αντίδρασης γι’ αυτή ακριβώς την ώρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ελληνογαλλικό σπριντ χωρίς ανάσα: Νέα τηλεφωνική συνομιλία Παναγιωτόπουλου – Παρλί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: