Το “γεράκι” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας: Θετική η δήλωσή του…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία Hellas Journal




ΛΕΥΚΩΣΙΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο έφτασε στις 9.03 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου οπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ήδη έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, διότι πρόκειται για ένα εκ των πλέον σημαντικών πολιτικών παραγόντων της Αμερικής.

Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί και Αμερικανοί πράκτορες είχαν αναλάβει την προστασία του Μάικ Πομπέο. Αντιλαμβάνομαι ότι και το αεροπλάνο του Αμερικανού υπουργού που έφτασε μετά τις 8 μ.μ. στο αεροδρόμιο της Λάρνακας συνοδευόταν από αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα.

  • Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε δημόσια τη επίσκεψη του κ. Πομπέο, περιγράφοντας και τους σκοπούς αυτού του ξαφνικού ταξιδιού. Αναλυτές συνέδεσαν την επίσκεψη με την προηγούμενη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όμως, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Μάικ Πομπέο πηγαίνει όπου αυτός κρίνει. Ήταν μία οφειλόμενη επίσκεψη στην Κύπρο, που -όπως μου είπαν- είχε αργήσει και έπρεπε να γίνει, και μάλιστα ειδικά τώρα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο επικρατεί μεγάλη αναταραχή με ευθύνη βεβαίως της κατοχικής Τουρκίας και ο Αμερικανός υπουργός θέλησε να δηλώσει ισχυρή παρουσία. Πριν φτάσει στην Κύπρο, ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι αναζητούμε μια ειρηνική λύση για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις ναυτικές της δυνάμεις από την περιοχή.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν:

Ο κ. Πομπέο συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Χριστοδουλίδη:

  • Πρώτον, τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Δεύτερον, την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και.
  • Τρίτον, επιθυμούσε να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η λύση αυτή θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο πρώτος στόχος της επίσκεψης ήταν η συνεχιζόμενη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο επιθυμεί η όποια αποκλιμάκωση να καλύπτει και την Κύπρο και αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά, πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποκλιμάκωση εξαρτάται μόνο από την Τουρκία και τον Ερντογάν, και κανένα άλλο. Βεβαίως οι Αμερικανοί έχουν τα μέσα να τον αναγκάσουν να τερματίσει αυτή την αρρωστημένη επιθετικότητα του.

Με αφορμή την επίσκεψη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, δήλωσε ότι ο κ. Πομπέο θα είναι πολύ ξεκάθαρος ως προς τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.

“Θα δώσει έμφαση”, είπε, “στην ανάγκη να επιστρέψουν οι διαφορές στο διπλωματικό τραπέζι και να αποκλιμακωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μια στρατιωτική κλιμάκωση λόγω ενός ατυχήματος».

Πριν αναχωρήσει, ο Αμερικανός υπουργός έκανε μία καλή δήλωση για την Κύπρο, που ικανοποίησε στο έπακρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μου δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Πομπέο φέρεται να είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι αναμένει πως οι Τούρκοι δεν θα ανανεώσουν την παράνομη navtex για το Καστελόριζο.

Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν καλύτερες, κάτι για το οποίο εξέφρασε υπερηφάνεια. Σημείωσε, επίσης, ότι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες αυξάνεται.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Πομπέο οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, περιλαμβανομένων αυτών σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό.

Σημεόωσε πως οι αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανένα παρά μόνο τους αντίπαλους που θέλουν να δουν διαίρεση στην διατλαντική ενότητα και σημείωσε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι απολύτως αναγκαία για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία νέων αγορών και την οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της.

Πρόσθεσε ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα πρέπει να κατανεμηθούν κατά τρόπο δίκαιο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Την παραβατικότητα Τουρκίας συζήτησαν Μισέλ, Μέρκελ, Κούρτς: Διακοπή ενταξιακών συνομιλιών ζητεί η Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: