Το “έξυπνο” παιχνίδι της Τουρκίας αφορά τη διαίρεση της Ε.Ε.: Δεν αποτελεί γεωπολιτικό παράγοντα

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Malik Azmani στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φωτογραφία via Twitter, @@RenewEurope
Μετά από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής και παρακολουθώντας στενά τις εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκπλήσσει με πόσο αναποτελεσματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιεί τη δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή, αναφέρει στον ιστόπο Euobserver, ο Ολλανδός πολιτικός Malik Azmani.

Αυτή τη στιγμή, μια μεσαίου μεγέθους δύναμη που ονομάζεται Τουρκία, παρεμβαίνει σε πολλές συγκρούσεις στην περιοχή της Μεσογείου σε μια προσπάθεια της να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και απλά την αφήνουμε να δρα κάτω από τη μύτη μας. Με  στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και τη Συρία, η Τουρκία ασκεί σημαντική επιρροή σε αυτές τις συγκρούσεις.

Αντίθετα, η ΕΕ απλώς εφαρμόζει τη ναυτική της επιχείρηση Irini κοντά στις ακτές της Λιβύης, η οποία διαδραματίζει έναν μετριοπαθή ρόλο στην επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., Josep Borrell έχει περιορισμένες επιλογές στα μέσα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και μπορεί να καταφύγει μόνο στην εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών, δυστυχώς με ελάχιστο αποτέλεσμα.

Με απλά λόγια, η Ε.Ε. δεν αποτελεί γεωπολιτικό παράγοντα σε συγκρούσεις στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό είναι εκπληκτικό. Η Ε.Ε. ένα και επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον να εξασφαλίσει σταθερότητα, συνεργασία και πρόοδο στην εν λόγω περιοχή, παραμένει στο περιθώριο, και αφήνοντας τους άλλους να παρέμβουν.

Η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος, σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απόδειξη αυτού του θλιβερού συμπεράσματος.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξή του, δηλαδή η απειλή της Τουρκίας με πόλεμο με την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Κύπρο.

Δυστυχώς, το αντίθετο ισχύει. Διάφορα ατομικά συμφέροντα των κρατών μελών αφήνουν την ΕΕ εντελώς διχασμένη με την απουσία κοινής στρατηγικής, επιτρέποντας με τρόπο αποτελεσματικά στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική μας αδυναμία. Εν τω μεταξύ, ο Josep Borrell, ο οποίος επιζητεί ασταμάτητα «διάλογο», έχει προειδοποιήσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία τόσες φορές, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως κενή απειλή. Η απάντηση της ΕΕ στην προσβλητική τουρκική συμπεριφορά έχει πλήρη προβλεψιμότητα και αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για αποκλιμάκωση μέσω διαμεσολάβησης και διαλόγου είναι απόδειξη ότι η ήπια δύναμη δεν μπορεί να είναι η απάντηση της Ευρώπης σε όλα.

ΠΗΓΗ: Turkey’s smart game: keeping the EU divided

Για την Κομισιόν η Αγία Σοφία βρίσκεται στην …Κύπρο: Οι αμόρφωτοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal