Το Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία στην πράξη: Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν μισεί τον Εμανουέλ Μακρόν;

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron υποδέχεται τους Ευρωπαίους Ηγέτες των χωρών MED 7. ΓΤΠ – Σ. Ιωαννίδης




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η οργή των Τούρκων εναντίον του προέδρου της Γαλλίας είναι πραγματική και φανερώνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, όχι μόνο τους ενοχλεί, αλλά ότι αποτελεί και πραγματικό κίνδυνο για την κατοχική Τουρκία. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά η αντίδρασή τους.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν απαράδεκτες εκφράσεις για τον πρόεδρο της Γαλλίας. Ότι είναι ανίκανος, ότι είναι απελπισμένος. Ομιλούν για καταχθόνια σχέδια. Ποιοι; Αυτοί που έχουν παραβιάσει κάθε άρθρο του Διεθνούς Δικαίου, που δολοφονούν, και που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου και αν εμπλέκονται. Και στην ίδια την Τουρκία.

Ο Μακρόν φαίνεται ότι δεν μένει μόνο στα λόγια. Έχει κάνει γνωστές τις αποφάσεις του στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το θέμα της Τουρκίας είναι σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται η έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

  • Αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι όσα εκφράζει στους συνομιλητές του: Ο κ. Μακρόν έχει υπογραμμίσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, και σε όποιον άλλο θέλει να τον ακούσει ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και στο πλαίσιο αυτό, είναι και οι συζητήσεις που έχει με την Αθήνα και τη Λευκωσία για τη σύναψη στρατιωτικών συμφωνιών, που θα περιέχουν και προστασία, ότι και να σημαίνει αυτή η λέξη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει εξαιρετική θέση και για την παραβατικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Και η θέση του ταυτίζεται με αυτή της Αθήνας και της Λευκωσίας, αλλά όχι με αυτή του Βερολίνου. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, το βασικό εμπόδιο.

Ο Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενώ, αντίθετα, το Βερολίνο προσπαθεί να ηρεμήσει το τουρκικό θηρίο προσφέροντας κίνητρα. Προσφέρει οικονομικά και άλλα κίνητρα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να γίνεται πιο απαιτητική και πιο απειλητική.

  • Ο Γάλλος Πρόεδρος φοβάται και κάτι άλλο και αντιδρά: ότι μετά το ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος, θα διχάσει και την Ευρώπη, της οποίας δεν είναι μέλος. Και γι’ αυτό μάχεται για μία κοινή θέση, η οποία θα έχει δόντια. Μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και φαίνεται να έχουν πειστεί και κάποιες χώρες που ήταν αρνητικές στο παρελθόν.

Δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν η σύνοδος εξελιχθεί σε μία κόντρα του Μακρόν, που θα είναι παρόν, με τον Ερντογάν, ο οποίος δεν θα βρίσκεται εκεί. Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και σίγουρα θα γνωρίζουμε στο τέλος του μήνα, ποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται στην υπηρεσία της Τουρκίας και ποιες προστατεύουν τις αρχές της ενωμένης Ευρώπης.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κ. Μακρόν επιδιώκει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, οικονομικές και εμπορικές, ως ένα ισχυρό όπλο που θα την αναγκάσει να αποχωρήσει από την περιοχή του Καστελόριζου και από την κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος να σημειώσω ότι στις 10 το βράδυ ώρα Αθήνας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Στο τραπέζι βρίσκονται τα και προβλήματα της ευρύτερης γειτονιάς μας (Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειος).

Ο κ. Τραμπ θα υποδεχθεί στην Ουάσιγκτον την άλλη εβδομάδα, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκηπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να υπογράψουν την μεταξύ τους ιστορική συμφωνία, την οποία χαρακτηρίσαμε προ καιρού αντιτουρκική…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Αμερικανοί και Ρώσοι ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της Μεσογείου: Η Κύπρος βρέθηκε στο “κέντρο” της διαμάχης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: