Την Δευτέρα εξετάζεται η έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ: Διέκοψε το δικαστήριο λόγω υποψιών για κορωναϊό…

File Photo: Ο Τζούλιαν Ασάνζ. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA μέσω ΚΥΠΕ
Η βρετανική δικαιοσύνη ανέστειλε ως τη Δευτέρα την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος για την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, λόγω ανησυχιών ότι ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν τις ΗΠΑ μπορεί να εκτέθηκε στον νέο κορωναϊό.

“Καθώς η κατάσταση είναι αβέβαιη, η ακροαματική διαδικασία αναστέλλεται”, δήλωσε η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί την Δευτέρα το πρωί.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται κυρίως για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με κάθειρξη 175 ετών, επειδή από το 2010 έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η πλειονότητα των δικηγόρων των δύο πλευρών παρακολούθησαν σήμερα τη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης, εν αναμονή του αποτελέσματος του τεστ στο οποίο υποβλήθηκε το μέλος της δικηγορικής ομάδας που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ. Αυτό αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο, Παρασκευή.

Ο 49χρονος Αυστραλός, ο οποίος δεν παρίστατο σήμερα στο δικαστήριο, έχει εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες ότι μπορεί να προσβληθεί από νέο κορονοϊό στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, όπου κρατείται.

“Δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αυτό είναι επικίνδυνο για τον πελάτη μας”, δήλωσε ο Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ένας από τους δικηγόρους του.

Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης συμφώνησαν ότι δεν θα ήταν δίκαιο για τον ιδρυτή του Wikileaks να δικάζεται χωρίς να μπορεί να παρευρεθεί με φυσική παρουσία στην ακροαματική διαδικασία και υποστήριξαν την απόφαση για αναστολή της διαδικασίας.

Έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε τέσσερις ημέρες τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια μια προβλεπόμενη, αλλά παρατεταμένη διακοπή της εξαιτίας του νέου κορονοϊού, η εξέταση του αιτήματος των ΗΠΑ για την έκδοση του Ασάνζ ξανάρχισε τη Δευτέρα στο Λονδίνο και αναμένεται να διαρκέσει τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP
Λονδίνο, Βρετανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Λίβανος: Νέα πυρκαγιά στο λιμάνι της Βηρυτού ένα μήνα μετά τη φονική έκρηξη [videos]


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: