Ως την Παρασκευή η δήλωση για την τηλεργασία: 5 οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου

File Photo: Τηλεργασία Φωτογραφία Pixabay.com

File Photo: Τηλεργασία Φωτογραφία Pixabay.com




Ένα 24ωρο έχουν περιθώριο οι εργοδότες της Αττικής προκειμένου να συμπληρώσουν το έντυπο για τη δήλωση σε τηλεργασία του 40% των εργαζομένων τους.

Χτες, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία λαμβάνονται έκτακτα προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας και την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωναϊού. Η διάταξη αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα σε ΦΕΚ και όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του, το επίμαχο 24ωρο της προαναγγελίας στην «Εργάνη» είναι η Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Συνεπώς, έως και αύριο όλοι οι εργοδότες της Περιφέρειας Αττικής υποχρεούνται να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, οπότε οι εργοδότες μπορούν από σήμερα να προχωρούν στην δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Ως προς τη συμπλήρωση του εντύπου Ε.4.1. δίδονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

  1. Ως ημερομηνία έναρξης της εξ αποστάσεως εργασίας αναγράφεται η 25/9/2020, ενώ ως τόπος εργασίας ο τόπος εργασίας του εργαζομένου.
  2. Στο πεδίο των παρατηρήσεων αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης, που μπορούν να τεθούν σε εξ αποστάσεως εργασία.
  3. Σε περίπτωση που εναλλάσσεται το εξ αποστάσεως προσωπικό της επιχείρησης, στη στήλη «Ωρες έναρξης και λήξης, Ημέρες εργασίας» αναγράφονται οι ημέρες που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του εξ αποστάσεως, εντός του οριζόμενου χρονικού διαστήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το έντυπο Ε.4.1., ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησής τους.
  4. Στην περίπτωση επιχειρήσεων εντός της Περιφέρειας Αττικής, που εφαρμόζουν ήδη το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας με απόφαση του εργοδότη για το σύνολο ή για μέρος του προσωπικού τους, για το διάστημα έως τις 4 Οκτωβρίου υφίσταται η υποχρέωση προαναγγελίας του 40% του προσωπικού τους την Παρασκευή και όχι απολογιστικά. Από 5/10/2020 και εφόσον δεν υπάρξει χρονική επέκταση του μέτρου, επανέρχεται η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε.4.1. απολογιστικά, ήτοι εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου.
  5. Εφόσον κατά τον υπολογισμό του ποσοστού του 40% του προσωπικού που πρέπει να εργασθεί εξ αποστάσεως προκύπτει αριθμός 200 εργαζομένων και άνω, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν το έντυπο Ε.4.1. μέχρι και τις 28/9/2020 με ημερομηνία έναρξης του συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας την 25/9/2020. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν επισύρει τις κυρώσεις του νόμου.

Με πληροφορίες από Έθνος, Καθημερινή

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε το κονδύλι αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 1.421 δικαιούχους: Κατατέθηκε τροπολογία για εξ αποστάσεως εργασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: