Τηλεργασία: Αυτό είναι το έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν οι εργοδότες της Αττικής

File photo: Επιβάτες σε αποβάθρα του Μετρό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου,  έως και την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι επιχειρήσεις των οποίων οι υπάλληλοι εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως οφείλουν, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης και μετάδοσης του νέου κορωναϊού, να συμπληρώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το έντυπο 4.1, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο των 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις, που έχουν δοθεί, οι εργοδότες θα έχουν χρονικό περιθώριο 24 ωρών από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ, για να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο για τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία. Πιθανόν το συγκεκριμένο 24ωρο να είναι η Τετάρτη, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την τηλεργασία εισάγεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο Τρίτη, θα ψηφιστεί και  ακολούθως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί και επίσημα σε ισχύ.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία» είναι το εξής:

Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία»

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση δήλωσης σε τηλεργασία του 40% των εργαζομένων, αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας να παρατείνεται χρονικά ή να επεκτείνεται γεωγραφικά, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι οι συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί όσων εργαστούν με τηλεργασία δεν αλλάζουν, ενώ τονίζει ότι στη μεταρρύθμιση του εργασιακού, η οποία έρχεται τον Οκτώβριο στη Βουλή, θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία-τηλεργασία, που θα ορίζει για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα υγιές, σαφές και συγκεκριμένο θεσμικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, παρατάθηκε, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο.

Επίσης, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται μέτρα για τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή συνωστισμού, θα υπάρχει ευελιξία κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα ανά μισή ώρα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου έκτακτου μέτρου αναστέλλεται η υποχρέωση της επιχείρησης να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Όμως, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση της επιχείρησης να προαναγγέλλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το χρόνο υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους.

Τέλος, στο Δημόσιο θα εφαρμοστούν τρία κύματα προσέλευσης στις 7:00, στις 8:00 και στις 9:00 το πρωί.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα απατεώνων παριστάνει τους τεχνικούς υπολογιστών και υποκλέπτει κωδικούς e-banking: Ποιες περιοχές χτυπά

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal