Τι είπε ο Μακρόν στον παραβάτη Ερντογάν; Τα μαθήματα του Γάλλου Προέδρου για το Διεθνές Δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. EPA, Rick Bajornas / UN Photo HANDOUT
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν χθες την πρώτη τους συνομιλία μετά από μήνες σε συνέχεια του αδιεξόδου μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων επί των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία – Κωνσταντινούπολη, Turkey

Βάζει αδιαπραγμάτευτους όρους ο Μακρόν για διάλογο με Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι, αλλά…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required