Θεσσαλονίκη: “Καμπάνες” στους δύο για τη ληστεία σε χρηματαποστολή στο ΑΧΕΠΑ

File Photo: Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για την ληστεία σε χρηματαποστολή ανεφοδιασμού ΑΤΜ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που είχε διαπραχθεί τον Ιούνιο του 2019.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ένας 36χρονος κι ένας 42χονος, αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί και “παλιοί γνώριμοι” της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ από την εμπλοκή τους σε υποθέσεις τρομοκρατίας και ένοπλων ληστειών.

Το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει στον πρώτο συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, ενώ ο δεύτερος καταδικάστηκε σε συνολική κάθειρξη 11,5 ετών (χωρίς ελαφρυντικό). Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου οι δύο κατηγορούμενοι επέστρεψαν στις φυλακές καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Για την ίδια υπόθεση τιμωρήθηκε με φυλάκιση δύο ετών μία 40χρονη που κατηγορήθηκε για απλή συνέργεια στη ληστεία. Το δικαστήριο τής αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και ανέστειλε την ποινή της.

Όπως κατέθεσε αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, η Υπηρεσία του είχε πληροφορία ότι οι δύο κατηγορούμενοι «ετοιμάζονται για ληστεία σε χρηματαποστολή» και έκτοτε τέθηκαν σε επιτήρηση. Κλιμάκιο αστυνομικών ανέλαβε να καταγράψει τις κινήσεις τους, ακολουθώντας τους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της 40χρονης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, επί δύο μέρες «παρακολουθούσαν την περιοχή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ», κατοπτεύοντας τους χώρους, ενώ το τρίτο 24ωρο προχώρησαν στη διάπραξη της ένοπλης ληστείας. «Ο ένας φορούσε ρόμπα γιατρού και ο άλλος κολάρο, ενώ και οι δύο έφεραν στο πρόσωπο χειρουργικές μάσκες» είπε ο αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση σύλληψής τους.

Υπό την απειλή πιστολιών άρπαξαν από τους υπαλλήλους της εταιρείας χρηματαποστολών δύο κασετίνες με χρήματα και στη συνέχεια κινήθηκαν μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Λόγω της πολυκοσμίας «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την παρακολούθηση και να τους ακινητοποιήσουμε σε ασφαλές σημείο», όπως και έγινε επί της οδού Αγίου Δημητρίου την ώρα που επιχειρούσαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Στις απολογίες τους οι δράστες δήλωσαν αναρχικοί και απέδωσαν την πράξη τους στα οικονομικά αδιέξοδα που βίωναν, ενώ κατήγγειλαν ότι στοχοποιήθηκαν από την αστυνομία εξαιτίας του ποινικού τους παρελθόντος. «Σκοπός μου δεν ήταν ο προσπορισμός πλούτου ούτε έχω αδυναμία σε υλικά αγαθά» ανέφερε ο 36χρονος που περιέγραψε τις δυσκολίες σε ό,τι αφορά την κοινωνική και οικονομική του επανένταξη μετά τον εγκλεισμό του.

Για «οικονομικό και κοινωνικό στραγγαλισμό» έκανε λόγο ο 42χρονος, που ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του. Από την πλευρά της η 40χρονη, αρνήθηκε τη συμμετοχή της στη ληστεία, λέγοντας ότι η παρουσία της στο σημείο είχε την έννοια της «παροχής ασφάλειας σε περίπτωση που συμβεί κάτι».

Στο μεταξύ, η μεταγωγή των δύο βασικών κατηγορουμένων στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Αυξημένα ήταν, εξάλλου, τα αστυνομικά μέτρα τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα όσο κι έξω απ’ αυτή, ενώ αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατηγορουμένους.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στ. Τ.
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Μάχη με τους ανέμους και τον χρόνο στις πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και τη Ζάκυνθο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: