Τελικά δεν υπάρχει πάτος; Η «κακομαθημένη» Κύπρος …χαλάει (δήθεν) το κλίμα στα ελληνοτουρκικά!

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ (Α) και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. EPA, CLEMENS BILAN, POOL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Αθήνα ξεκινά τις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα και θεωρεί πως με αυτό κερδίζει χρόνο και πως θα πετύχει αποκλιμάκωση, έστω και προσωρινή.

Όπως είναι γνωστό, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έδρασε στο παρασκήνιο και είναι κυρίαρχη του παιχνιδιού. Στα πλαίσια της προσπάθειας για αποκλιμάκωση, πρόσφερε δώρα στον Ερντογάν για να το δελεάσει ώστε να αποδεχθεί να εισέλθει σε μια διαδικασία διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, το Βερολίνο για να αποφευχθεί στρατιωτική σύγκρουση έκανε- χωρίς καμία δυσκολία- τα χατίρια της κατοχικής δύναμης. Βασικά η Άγκυρα κατάφερε για μια ακόμη μια φορά να σύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στους δικούς της βηματισμούς.

Η συνέχεια θα επιβεβαιώσει πως η πολιτική του κατευνασμού διαιωνίζει την τουρκική επιθετικότητα και ενθαρρύνει την προώθηση της επεκτατικής της πολιτικής. Η Αθήνα αγοράζει πολύ λίγο χρόνο και εγκαταλείπει, για μια φορά, την Κύπρο.

  • Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως την επόμενη φορά, κατά την οποία η Τουρκία θα στείλει το «Όρουτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα αντιληφθούν στο αθηναϊκό κράτος, ότι αυτό το σκηνικό θα επαναλαμβάνεται μέχρι να ικανοποιηθούν όλες οι αξιώσεις της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιμένει στις κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας. Εάν αυτό δεν «περάσει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η Άγκυρα θα θεωρήσει ότι «νομιμοποιείται» να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

  •  Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Αντιδράσεις μεταξύ των εταίρων μας, αλλά και εντός της Ελλάδος και της Κύπρου, από τους γνωστούς κύκλους, τους οπαδούς της όποιας λύσης.

Η Λευκωσία αισθάνεται ήδη τις πιέσεις, που θα ενταθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιέσεις που ασκούνται ώστε να εγκαταλείψει τη θέση της για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Εντός και εκτός Ελλάδος και Κύπρου, επανήλθε το γνωστό ανεδαφικό αφήγημα για τους «κακομαθημένους» Κυπρίους, που δεν καταλαβαίνουν από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή πολιτική.

Και γιατί είναι η Κύπρος «κακομαθημένη»;

• Επειδή προσπαθεί να αντιδράσει στις τουρκικές επιθέσεις;
• Είναι επειδή προσπαθεί να βρει συμπαράσταση και βοήθεια από την Ε.Ε;
• Είναι γιατί προσπαθεί να αξιοποιήσει την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος;

Υπενθυμίζεται πως όταν η Κυπριακή Δημοκρατία εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτυσσόταν πρωτίστως το αφήγημα ότι με την ένταξη θα είχαμε μια ασπίδα προστασίας.

Μία συμπαράσταση, την οποία δεν βιώσαμε μέχρι σήμερα. Μάλλον κάποιοι αισθάνονται την Τουρκία πιο κοντά τους παρά την Κύπρο.

Τώρα, επειδή θα… χαλάσουμε, λένε, το κλίμα στα ελληνοτουρκικά και θα χαθούν «οι ευρωπαϊκές αρχές» εάν δεν τιμωρηθεί η Λευκορωσία αμέσως, η ημικατεχόμενη Κύπρος έγινε «κακομαθημένη»!

Κι αυτά δεν λέγονται μόνο από ξένους, αλλά και από τους οπαδούς της όποιας λύσης, οι οποίοι ξεκίνησαν να εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της Κύπρου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το βέτο δεν ασκείται για την τιμή των όπλων αλλά για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required