Τα Εμιράτα δίνουν χρήματα στο Κάιρο για να μην υπογράψει συμφωνία με την Άγκυρα ισχυρίζονται οι Τούρκοι

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι ομιλεί σε συνέδριο στο Σότσι της Ρωσίας. EPA, ALEXANDER RYUMIN, TASS HOST PHOTO AGENCY HANDOUT




Σε άρθρο γνώμης της Hande Firat στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet με τίτλο «Το παρασκήνιο των συνομιλιών με την Αίγυπτο» σημειώνεται πως  οι υπηρεσίες πληροφοριών Τουρκίας και Αιγύπτου ήταν σε συνομιλίες, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος Erdogan.

Ο Yπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ωστόσο, όπως καταγράφεται στο άρθρο, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNN Turk, προέβη σε μία ‘σημαντική’ δήλωση  σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ότι: «Δεν είναι ότι δεν μιλάμε με την Αίγυπτο. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Είπαμε στην Αίγυπτο ότι ‘μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Λιβύης’».

Ακολούθως, σε σχέση με το πώς η Άγκυρα ερμηνεύει την κατάσταση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, η αρθρογράφος σημειώνει τα εξής:

·         Η Ελλάδα ‘χρησιμοποιεί’ την Αίγυπτο. Αν και δεν έχουν κοινό παρονομαστή σε κανένα άλλο θέμα, προσελκύει την Αίγυπτο, λόγω της αντίθεσή της με την Τουρκία.

·         Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρουν χρήματα στην Αίγυπτο, παρέχουν ροές χρημάτων. Αυτό που θέλουν τα ΗΑΕ από την Αίγυπτο είναι να μην συνομιλεί με την Τουρκία, να συμφωνεί με την Ελλάδα ότι είναι κατά της Τουρκίας.

Έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης, η Άγκυρα συνεχίζει τη ‘μυστική διπλωματία’ της με την Αίγυπτο, που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο ομιλούν στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με την αρθογράφο, προσθέτοντας ότι η προσφορά που έγινε στην Αίγυπτο αφορά στα εξής:

Η προτεινόμενη συμφωνία δημιουργεί για την Αίγυπτο μια περιοχή μεγέθους τρεις φορές την Κύπρο. Έτσι, είπαν ότι ‘Εάν συμφωνείτε μαζί μας σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, θα προσθέσετε μια περιοχή μεγέθους τρεις φορές την Κύπρο στην οικονομία σας’.

Η αρθρογράφος καταλήγει, υποστηρίζοντας πως το σαφές μήνυμα ήταν ότι το συμφέρον της Αιγύπτου είναι να κινηθεί με την Τουρκία, σχολιάζοντας πως, παρά τις προσπάθειες των ΗΑΕ να εμποδίσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με τα χρήματά τους, η μυστική διπλωματία μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας αποδίδει.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Hürriyet

Η Μόρια θα ισοπεδωθεί για να μην υπάρχει η μνήμη του αίσχους, λέει ο Χρυσοχοΐδης: 7.000 εισήλθαν ήδη στο Καρά Τεπέ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: