Στις πλατείες η μάχη κατά του κορωνοϊού: Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας λέει ο Σύψας

File photo: Τουρίστες περπατούν μπροστά από το μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα, Κυριακή 10 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Σε ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης σε πλατείες, άλση, περιαστικούς λόφους και πεζόδρομους σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο υπερσυγκέντρωσης σε αυτά τα σημεία νεαρών κυρίως ατόμων, μετά το πέρας της λειτουργίας καταστημάτων διασκέδασης, εστιατορίων και καφέ.

Η αστυνομία λαμβάνει ήδη μέτρα αυξημένων περιπολιών με συστάσεις προς αποφυγή του συνωστισμού, ενώ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, εξετάζεται το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, τα οποία θεωρείται ότι συντηρούν την υπερσυγκέντρωση των νεαρών στις προαναφερόμενες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι εξετάζουν την επιβολή του λεγόμενου μοντέλου της Μαδρίτης με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού.

Σύψας: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γείρουμε στο κόκκινο

Δραματική ήταν η προειδοποίηση του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε ότι είμαστε «ένα βήμα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας».

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση.»

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά.», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν  ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε επίσης ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί «να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου».

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα.», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβριο – Νοέμβριο», είπε  καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Απόλυτο αρνητικό ρεκόρ με 453 κρούσματα κορωναϊού: Εξι νεκροί και 79 διασωληνωμένοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: