Στις φλόγες η γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λευκορωσία…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, επίσκεψη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020. Φωτογραφία ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Η γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στις φλόγες με κρίσεις από τη Λευκορωσία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούν επειγόντως τη συντονισμένη απάντηση των κρατών μελών, προειδοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε.

Ο Josep Borrell είπε ότι τα Βαλκάνια είναι πυριτιδαποθήκη που η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει να αφοπλιστεί ώστε να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή και η ΕΕ να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες της να είναι μια αξιόπιστη παγκόσμια δύναμη εξωτερικής πολιτικής. 

«Τους τελευταίους δέκα μήνες, η γειτονιά μας έχει σκεπαστεί στις φλόγες, από τη Λιβύη μέχρι τη Λευκορωσία», είπε ο κ. Borrell σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, (των Michael Peel από Βρυξέλλες, Ben Hall)«Όλα έχουν πάει πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο»

Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι ακόμα εν εξελίξει και θα εξακολουθήσει έτσι για αρκετό καιρό επειδή δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο. Η Κύπρος καθυστερεί τη λίστα με τις κυρώσεις για την Λευκορωσία για να εξασφαλίσει ένα αντιστάθμισμα κυρώσεων για την Τουρκία, υποστηρίζουν ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ.

Κύπριος αξιωματούχος το αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γραφειοκρατία. Ο κ. Borrell είπε ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 Σεπτεμβρίου μετά από την παράταξη πολεμικών πλοίων από την Τουρκία και την Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για σύγκρουση που θα πάει πέρα από τα απλά λόγια», είπε ο κ. Borrell.

 «Εάν δεν σταθεροποιήσουμε τα Βαλκάνια θα είναι πολύ δύσκολο να θεωρηθούμε γεωπολιτική δύναμη. Διότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Μόνο οι Ευρωπαίοι». 

Ο κ. Borrell παραπονέθηκε για ‘έλλειψη του επείγοντος’ στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και ήταν ξεκάθαρος σχετικά με τους περιορισμούς του ρόλου του, κυρίως για την ανάγκη ομόφωνων αποφάσεων από τα κράτη – μέλη. Παρομοίασε την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με τον πρώτο καιρό της νομισματικής ένωσης πριν το ευρώ, όταν συνυπήρχε με τα εθνικά νομίσματα.

ΠΗΓΗ: Financial Times

Η Τουρκία θα είναι το νέο Ιράν: Τα μηνύματα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: