Στήνουν άλλοθι μέσω Σαμπάχ: Υποστηρίζουν ότι δόθηκε εντολή να μην ανοίξουν πρώτοι πυρ

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis. συνοδεύεται από πολεμικά πλοία στην περιοχή του Καστελόριζου. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




Σε καταφανέστατη δημιουργία άλλοθι ώστε να δικαιολογηθούν όσα θα ακολουθήσουν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου αποσκοπεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Σαμπάχ.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα γράφει ότι η εντολή δόθηκε στο πολεμικό ναυτικό είναι: «Δεν θα ανοίξετε εσείς πρώτοι πυρ».

Το καταφανώς προπαγανδιστικό δημοσίευμα μάλιστα τιτλοφορείται «Ας μην ανοίξουμε εμείς πυρ πρώτοι». Είναι φανερό ότι ετοιμάζουν κάποια προβοκάτσια.

Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα η εντολή που δόθηκε αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Δεν θα ανοίξετε πυρ εσείς πρώτοι. Αν υπάρξει κίνηση από την απέναντι πλευρά θα κάνετε αυτό που πρέπει».

Να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλεί την Ελλάδα ο απαράδεκτος Τσαβούσογλου

Εάν η Ελλάδα εμπιστεύεται τον εαυτό της και τολμά, ας έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κομπάζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «έχει και η Τουρκία πράγματα να πει». «Άλλωστε αυτό είναι που φοβάται η Ελλάδα», υποστήριξε.

Σε συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του από το Κογκό, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχουν μεγάλες συζητήσεις σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τα νησιά, την υφαλοκρηπίδα ή τα χωρικά ύδατα και τα εξηγούμε με ωραίο τρόπο δείχνοντας με ποιο τρόπο έχουν επιλυθεί αυτά τα ζητήματα στον κόσμο αλλά και τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με άλλες χώρες. Επειδή εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας λέμε ότι είμαστε στο τραπέζι. Αλλά η Ελλάδα δεν πλησιάζει».

«Επειδή (η Ελλάδα) δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υπεροχή στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι, και επειδή έχασε την ψυχολογική υπεροχή, συνεχώς επιδεικνύει μια επιθετική στάση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε: «Ο Νίκος Δένδιας είναι πολύ παλιός μου φίλος, τον γνωρίζω από το 2003. Στην πραγματικότητα δεν με εκπλήσσουν αυτά που γράφει ή δηλώνει ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά στον ίδιο θέλω να πω: Όποιες και να είναι οι συνθήκες πρέπει να συζητήσουμε τις αλήθειες. Ούτε τους λαούς μας να κοροϊδεύουμε, ούτε την διεθνή κοινότητα να κοροϊδεύουμε. Ούτε και τους εαυτούς μας να κοροϊδεύουμε».

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου …διερωτήθηκε, αν και γνωρίζει την απάντηση: «Σήμερα που στον κόσμο, σε ποιο διεθνές δίκαιο στον κόσμο απαιτείται για ένα νησάκι 10 τ.χλμ 40 χιλιάδες τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα. Ποια άλλη χώρα έχει τέτοιες απαιτήσεις με τόσο θράσος; Τέτοιο παράδειγμα δεν υπάρχει στον κόσμο».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στο θέμα της Αγίας Σοφίας, το έχουμε πει ξανά, πως η τελευταία χώρα που μπορεί να μας δώσει μαθήματα είναι η Ελλάδα». «Γιατί; Η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της είναι η Ελλάδα. Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, δεν έχει τζαμί που να είναι συνεχώς ανοιχτό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και υποστήριξε ότι «στα τζαμιά στη δυτική Θράκη, στους μουφτήδες και στις κοινότητες των Τούρκων μουσουλμάνων εκεί -πέραν των Τούρκων εκεί υπάρχουν και άλλοι μουσουλμάνοι όπως οι Ρομά, οι Πομάκοι- εφαρμόζεται μια σοβαρή πολιτική καταπίεσης».

“Χθες ακόμη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε και επέκρινε την Ελλάδα επειδή δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Υπάρχουν τρεις αποφάσεις που δεν έχει εφαρμόσει η Ελλάδα σε σχέση με την δυτική Θράκη”.

Για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος Υπουργός διερωτήθηκε γνωρίζοντας ότι ψεύδεται: «πόσοι πρόσφυγες πέθαναν εξαιτίας της Ελλάδα στα σύνορά μας και στο Αιγαίο;» «Αυτοί νόμισαν ότι θα τους στηρίξουν όλοι», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «αυτά δεν είναι ανθρώπινα πράγματα, το να τρυπάς τα φουσκωτά αυτών των ανθρώπων, να τους σπρώχνεις στο νερό και να τους εγκαταλείπεις εκεί δεν είναι ανθρώπινη συμπεριφορά». Κατηγόρησε επίσης της Ελλάδα χωρίς στοιχεία ότι «σήμερα τα μέλη του DHKP-C, του FETO, του PKK κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της Αθήνας και της Ελλάδας».

Ο Τούρκος Υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα εάν εμπιστεύεται τον εαυτό της – ιδού και η ΕΕ της οποίας είναι μέλος το πρότεινε, και το ΝΑΤΟ στο οποίο είμαστε μαζί μέλη – εάν τολμά, εάν εμπιστεύεται τα επιχειρήματά της, ας έλθει να καθίσει στο τραπέζι, να πει ενώπιον όλων εκεί ότι έχει δίκαιο. Ασφαλώς έχουμε κι εμείς πράγματα να πούμε. Άλλωστε αυτό είναι που φοβάται η Ελλάδα».

HJ με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Το Καστελόριζο είναι ο “πόνος” του Ερντογάν: Το ακριτικό νησί είναι το μεγάλο εμπόδιο για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: