Στην Αττάλεια επέστρεψε το Oruc Reis: Έληξε η παράνομη NAVTEX, “μαζεύτηκε” όμως ο Ερντογάν;

File Photo: Το ερευνητικό Oruc Reis συνοδεύεται από την τουρκική φρεγάτα με το ίδιο όνομα. EPA, TURKISH DEFENCE MINISTER
Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Βεβαίως ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει “μαζευτεί”… Διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει εντολή επιστροφής του ερευνητικού στην περιοχή του Καστελορίζου.

Όπως είχε σημειώσει η ιστοσελίδα μας χθες το βράδυ, με ανάρτηση στο Twitter: “Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο φέρεται να είπε στον Πρόεδρο της Κύπρου ότι αναμένει πως οι Τούρκοι ΔΕΝ θα ανανεώσουν την Navtex. Για να δούμε αν επιβεβαιωθεί…”. Τελικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε, διότι προφανώς γνώριζε…

Το τουρκικό ερευνητικό, συνοδεία των υποστηρικτικών σκαφών έχει εξέλθει από τη δεσμευμένη περιοχή και βρίσκεται, πλέον, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Σημειώνεται, ότι λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX το Oruc Reis διπλασίασε την ταχύτητά του, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις αποχώρησης από την περιοχή

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι είναι ένα θετικό βήμα το οποίο η Αθήνα αξιολογεί.

«Η στάση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Το μήνυμα Πομπέο από την Κύπρο

Νωρίτερα από την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

  • «Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Άγκυρα να απόσχει από προκλητικές ενέργειες.

«H επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο έρχεται σε καιρό κρίσιμων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει την πραγματική ανησυχία και το ειλικρινές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Απρόκλητα “νταής” κατά Μακρόν και Ελλάδας και πάλι ο Ερντογάν: “Μην περιφέρεστε γύρω – γύρω στα νησιά”, λέει…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required