Στη Ρώμη ο Πομπέο: Αρνείται να τον συναντήσει ο Πάπας Φραγκίσκος

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (Κ) παρευρίσκεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (Δ2) στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/STR
Μετά από την Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η ατζέντα των συνομιλιών και ο κινεζικός παράγοντας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στο Βατικανό θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Πιέτρο Παρολίν, αλλά όχι με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν συναντά πολιτικούς από χώρες στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη προεκλογική εκστρατεία».

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ο ποντίφικας φέρεται να ενοχλήθηκε έντονα από την «συμβουλή» του Πομπέο να μην ανανεώσει η Αγία Έδρα τη διετή συμφωνία της με την Κίνα, η οποία παρέχει μεγαλύτερες ελευθερίες στους καθολικούς πιστούς.

Παράλληλα, η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ρώμη συμπίπτει με την στρατηγική κίνηση κινέζικης εταιρίας, η οποία είναι έτοιμη να διαχειριστεί μεγάλο μέρος του λιμένα του Τάραντα, στην Απουλία. Ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης του Δρόμου του Μεταξιού.

Ο κινεζικός παράγοντας

Οι παρατηρητές στην Ρώμη υπογραμμίζουν ότι τα Πέντε Αστέρια, που μετέχουν στην κυβέρνηση Κόντε μαζί με την Κεντροαριστερά και το μικρό κόμμα του Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία», στηρίζουν δυναμικά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός όμως θα προσπαθήσει σίγουρα να τηρήσει κάποιες βασικές ισορροπίες και αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Πομπέο ότι η ιστορική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τίθεται, σε καμία περίπτωση, υπό αμφισβήτηση. Ο Κόντε, όπως υπογραμμίζει ο Τύπος, θα προσθέσει ότι η χώρα του προστατεύει αποτελεσματικά «απόρρητα και ευαίσθητα στοιχεία» που συνδέονται με την εθνική της ασφάλεια. Μια πραγματικότητα η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ή να επηρεασθεί ούτε στο ελάχιστο, από τις όποιες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα.

Όσο για την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία η κυβέρνηση «πεντάστερων» και «δημοκρατικών», επισήμως, κρατά ουδέτερη στάση. Όλα τα μέλη της όμως στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές, θα ήθελαν να ψηφίσουν χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό τον Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από DW-Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Ρωσία καλεί την Τουρκία να “μη ρίχνει λάδι στη φωτιά” στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal