Στη Μέρκελ το βάρος των διπλωματικών πρωτοβουλιών, όλοι κρέμονται από τα χείλη του Ερντογάν

File Photo: Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. EPA, HAYOUNG JEON, POOL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια άλλη αμερικανική ηγεσία προφανώς και δεν θα άφηνε δυο συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να συγκρουστούν.

Η σημερινή κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ, δίνει, ως γνωστό, πάσες στην Άγκυρα να συνεχίζει την τακτική της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις των Τραμπ και Ερντογάν είναι φιλικές, τόσο σε προσωπικό όσο πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ακούγεται πως έχουν και οικονομικές σχέσεις. Κι όμως, όταν ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν κατάφερε να πείσει τον φίλο του να προχωρήσει σε βήματα αποκλιμάκωσης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος άλλαζε συνεχώς θέμα συζήτησης.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως υπό προϋποθέσεις θα υπάρξει μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης μη «φονικών όπλων» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια απόφαση, που έχει χαρακτηριστεί από τη Λευκωσία ως πολιτικής σημασίας λόγω της συγκυρίας και των εξελίξεων που σημειώνονται στην περιοχή.

Είναι σαφές πως η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον έχει και προεκλογικό χαρακτήρα και απευθυνόταν προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίζεται στην εξίσωση.

  • Παρόλα αυτά, στην Τουρκία και τα κατεχόμενα παρουσιάσθηκαν να… απειλούνται από το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει «μη φονικά όπλα» από τις ΗΠΑ. Η αντίδραση της κατοχικής δύναμης δεν γίνεται για το θεαθήναι, αλλά εντάσσεται στη λογική της πως μόνο η Τουρκία θα πρέπει να εξοπλίζεται και θα αλωνίζει. Πώς αλλιώς θα εξηγηθεί η στάση της έναντι μιας συμβολικής κίνησης, όταν η ίδια κατέχει έδαφος της Κύπρου και απειλεί την Ελλάδα;

Η δυστοκία της Ε.Ε.: Επείγουσα η συγκρότηση συμμαχιών, ενός πραγματικού αντιτουρκικού τόξου

Το σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται άρχισε σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει. Το βάρος των διπλωματικών πρωτοβουλιών ανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε. Οι Αμερικανοί, όπως και το ΝΑΤΟ, φαίνεται να επενδύουν σε αυτή την διαμεσολάβηση.

  • Το ΝΑΤΟ, που εξαγγέλλει διά του Γενικού Γραμματέα του έναρξη διαλόγου, χωρίς αυτό να ισχύει, δεν έχει όλη αυτή την περίοδο κινηθεί προς τα δυο μέλη του, καθώς δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό».

Είναι σαφές πως η διπλωματική παρέμβαση, πρωτοβουλία, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Βερολίνο φαίνεται να κρέμεται πλήρως από τα χείλι του Ερντογάν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Όταν μια υπερδύναμη δίνει διαπιστευτήρια στην κατοχική Τουρκία: Οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ στον Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: