Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να αποδίδουμε σημασία στη λύση του Κυπριακού, λέει το Foreign Office

File photo: Το κτίριο του Foreign Office στο Λονδίνο. Photo: Αρχείο Hellas Journal




Τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με θέματα που αφορούν την Κύπρο επαναβεβαιώνει με επιστολή προς ομάδα Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου το Foreign Office.

Όπως σημειώνεται, το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ως προς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, διατυπώνεται η θέση πως το Λονδίνο είναι ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, επαναλαμβάνεται πως το Λονδίνο παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Η επιστολή προσθέτει ότι η βρετανική πλευρά έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της προς τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν.

Σημειώνεται ότι προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ της», αναφέρει στη συνέχεια η επιστολή.

Χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος «διαφορές σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Προς το σκοπό αυτό, συμπληρώνεται, θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Κύπρο και και την ευρύτερη περιοχή.

«Συνεχίζουμε να αποδίδουμε την υπέρτατη σημασία στην εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης λύσης και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορούν να στηρίξουν την αναζήτηση μιας λύσης προς όφελος όλων την Κυπρίων», καταλήγει η επιστολή από το Foreign Office.

Η επιστολή συνιστά απάντηση σε επιστολή του περασμένου μήνα από 25 μέλη της παροικίας προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον με την οποία σημείωναν την τραγική επέτειο του δεύτερου Αττίλα στην Κύπρο.

Οι υπογράφοντες ήταν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντας, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσα Γερμανού, Γλαύκος Βασιλείου, Ορέστης Ρωσίδης, Τζον Στεργίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΓΧΡ
Λονδίνο, Βρετανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση έναντι της Κύπρου: Χριστοδουλίδης προς Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: