Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στην Κορσική: Αναμένεται αποφασιστικό μήνυμα του Γάλλου Προέδρου στην Αγκυρα

File Photo: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Δ) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων, στο Παρίσι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Την ξεκάθαρη στήριξη του Παρισιού αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γάλλος πρόεδρος που έχει υψώσει ισχυρή φωνή κατά της τουρκικής παραβατικότητας και υπέρ του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται και σήμερα να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα στη  Άγκυρα για παύση των προκλητικών ενεργειών.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει με τη συνάντηση των δύο ανδρών αλλά και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) να υπάρξουν εκ νέου ισχυρές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ικανοποίηση για το προσχέδιο της απόφασης

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γαλλική πλευρά αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Παράλληλα, θα γίνουν συνομιλίες και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες.

Οι δύο άνδρες συναντώνται στις 5 το απόγευμα στην Κορσική.

Νέο μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά

Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε ξανά την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, με ένα μήνυμα στο facebook, γραμμένο στα ελληνικά . «Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται…

Δημοσιεύτηκε από Emmanuel Macron στις Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
16:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron
17:30 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
20:45 Επίσημο δείπνο.

Κοινός βηματισμός με Κύπρο

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες αρχηγούς «τόσο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος αναλαμβάνει για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο ίδιος σημείωσε πως στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, τη σύνοδο θα απασχολήσουν η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο.

Ανέφερε πως στη σύνοδο θα τεθούν, επίσης, και άλλα ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, όπως είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορεί η Γαλλία να επεκτείνει το δόγμα της αποτροπής στην Ελλάδα και στην Κύπρο; Έτσι φαίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: