Οι Τούρκοι ζήτησαν να μπει σε καραντίνα ο Δένδιας για να ματαιώσουν τη συνάντηση με τον Γκουτέρες

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχεται στην κατοικία της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Νέα Υόρκη. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Αποστόλος Ζουπανιώτης
“Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή”.

Αυτό δήλωσε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση δεν έγινε στα γραφεία του Οργανισμού αλλά στο σπίτι της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας καθώς από τουρκικής πλευράς προεβλήθη ο αστείος ισχυρισμός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μπει σε καραντίνα 14 ημερών με βάση του νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Όμως η συνάντηση έγινε και ο κ. Δένδιας όχι μόνο ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα αλλά και παρέδωσε την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δένδιας σε Έλληνες δημοσιογράφους:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, κ. Υπουργέ, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής.

Με πληροφορίες από ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου, το κυπριακό και οι απειλές εποικισμού των Βαρωσίων, ήταν τα θέματα που συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, καθώς η Τουρκία προέβη χθες σε διάβημα προς την Γραμματεία του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι η συνάντηση Γκουτέρες – Δένδια παραβιάζει τους κανονισμούς της πολιτείας Νέας Υόρκης, καθώς ο Έλληνας υπουργός θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο κ. Δένδιας επίσης επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον Αντόνιο Γκουτέρες με τις τουρκικές παραβιάσεις, ζητώντας να διαβιβαστεί και προς τον πρόεδρο του Σ.Α.

Ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανικό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ενώ το Σάββατο πρόκειται να συνομιλήσει με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.


File Photo: “Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον εκτελούντα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ph. T. Reeker, συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειo”, αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών με σχετική φωτογραφία από προηγούμενη συνάντηση. Photo via @NikosDendias.

Ελληνικές πηγές επανέλαβαν τις διευκρινίσεις ότι δεν υπήρξε καμία διπλωματική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι που σημειώνεται και στο ίδιο το έγγραφο του ΝΑΤΟ. Απλά ο ΓΓ είχε συνάντηση με Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό και η συζήτηση αφορούσε τεχνικά θέματα.

Πάντως ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν έχει μελετηθεί ακόμη το έγγραφο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης, και άλλες πηγές
Ηνωμένα Εθνη / Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία υπονομεύει το διάλογο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required