Συμφωνία στο Κογκρέσο: Για την αποτροπή του shutdown του ομοσπονδιακού κράτους ως την 11η Δεκεμβρίου

Άποψη του Καπιτωλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα. EPA, SHAWN THEW μέσω ΚΥΠΕ




Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου με εισηγητές στελέχη και των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που εγγυάται την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τον Δεκέμβριο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 359 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά και θα επιδοθεί στη Γερουσία, όπου αναμένεται επίσης να εγκριθεί προτού το υπογράψει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, όταν τερματίζεται η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την αναστολή λειτουργίας πολλών τομέων της, το περιβόητο shutdown, για 35 ημέρες, όταν ο Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο νόμου που του είχε υποβληθεί τότε επειδή δεν περιείχε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του τείχους που ήθελε να ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να αποφευχθεί ο κίνδυνος shutdown, που θα επιδείνωνε την κατάσταση την ώρα που η αμερικανική οικονομία ήδη δοκιμάζεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών του Τραμπ, τον Στίβεν Μνούτσιν, με ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία να είναι η αξίωση των Ρεπουμπλικάνων να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα επιτρέπουν τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας σε αμερικανούς αγρότες. Οι Δημοκρατικοί απέρριπταν την ιδέα, διαβλέποντας στην πρόταση μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αλιεύσει ψήφους ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η Πελόσι σημείωσε πως οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να προστεθεί στο σχέδιο νόμου πρόνοια για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας αξίας οκτώ δισεκ. δολαρίων για μαθητές, μαθήτριες και οικογένειες.

Κατά τα λοιπά, το σχέδιο νόμου διατηρεί το επίπεδο της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους ουσιαστικά αμετάβλητο.

Πληροφορίες από dpa-AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Έσπασε το φράγμα των 200.000 θανάτων ο κορωναϊός στις ΗΠΑ: 6,9 εκατ. τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: