“Σφήνα” του Ισραήλ στα Βαλκάνια με τη βοήθεια του Τραμπ: Η Σερβία αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει τη συμφωνία της Σερβίας και του Κοσόβου με τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vučić (Α), και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Avdullah Hoti (Δ), στο Λευκό Οίκο. EPA, ANNA MONEYMAKER / POOL




Μετά από δύο μέρες συζητήσεων στον Λευκό Οίκο, η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν και μία νέα περίοδο στις σχέσεις τους με το Ισραήλ, που μπαίνει ΠΙΑ “σφήνα” στα Βαλκάνια.

Ο κ. Τραμπ χαιρέτησε αυτό που χαρακτήρισε μια «σημαντική εξέλιξη» μια δεκαετία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008.

«Η Σερβία και το Κόσοβο δεσμεύτηκαν για εξομάλυνση των οικονομικών τους σχέσεων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες (Σερβίας και Κοσόβου) επέδειξαν “τεράστια γενναιότητα”.

Η οικονομία μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους», είπε.

«Είναι κάτι πραγματικά ιστορικό», πρόσθεσε, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο ομόλογο Avdullah Hoti, καθήμενους πλάι στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Βούτσιτς από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Τραμπ έκανε «εξαιρετική δουλειά» και τον προσκάλεσε στη Σερβία.

Ο Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ γραφείο, πριν από τη συνάντηση με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, δήλωσε ότι η Σερβία δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και ότι το Κόσοβο και το Ισραήλ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου που διακήρυξε το 2008 μετά τον πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο οποίος άφησε 13.000 νεκρούς. Η Σερβία υποστηρίζεται από τους Ρώσους και Κινέζους συμμάχους της, ενώ οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που αναγνώρισαν αμέσως το νέο κράτος του Κοσόβου.

  • Άνοιγμα πρεσβειών Σερβίας και Κοσόβου στην Ιερουσαλήμ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε – λίγο μετά την γνωστοποίηση του γεγονότος αυτού από τον Τραμπ – πως η χώρα του και το Κόσοβο συμφώνησαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις και το Κόσοβο μαζί με τη Σερβία θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ.

“Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Νετανιάχου. “Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες – ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ επεκτείνεται και αναμένονται περισσότερες χώρες να ενταχθούν”.

Μόνο δύο χώρες – οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα – έχουν ήδη ανοίξει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, μετά την μονομερή απόφαση Τραμπ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν αντιταχθεί σε αυτή την κίνηση.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι με ευρεία διεθνή υποστήριξη προσδοκούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον Πόλεμο του 1967, να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον Πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσα του.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να εξομαλύνουν τους διπλωματικούς δεσμούς σε μια συμφωνία για την επίτευξη της οποίας συνέδραμε ο Τραμπ.

Ικανοποίηση σε Σερβία και Κόσοβο για την συμφωνία οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη στον Λευκό Οίκο. «Παρτίδα του σκάκι» χαρακτήρισε ο Βούτσιτς τις διαπραγματεύσεις για το Ισραήλ που επέβαλαν οι ΗΠΑ

Ιστορική σημασία αποδίδουν το Βελιγράδι και η Πρίστινα στην οικονομική συμφωνία Σερβίας και Κοσόβου που υπεγράφη στον Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου και επετεύχθη με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Τραμπ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι ενώ επικυρώθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ .

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι «έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στο Σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας προβλέπεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ όπως και την διευθέτηση του ζητήματος έλεγχου των ενεργειακών πηγών στο βόρειο Κόσοβο με επιδιαιτησία των ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει μορατόριουμ ενός έτους στα αιτήματα του Κοσόβου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο θέμα της Χεσμπολάχ και του Ισραήλ που έθεσαν οι ΗΠΑ στις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ικανοποίησε το αίτημα των ΗΠΑ να καταδικάσει η Σερβία την Χεσμπολάχ ενώ απέρριψε το δεύτερο αίτημα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ ζητούσε από την Σερβία να καλέσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε «παρτίδα του σκάκι» τις συζητήσεις γύρω από το θέμα του Ισραήλ επισημαίνοντας ότι απέτρεψε να παγιδευτεί έτσι που έκανε αντιπρόταση βάση της οποίας «εάν το Ισραήλ συνεχίσει να σέβεται τις σερβικές θέσεις για το Κόσοβο τότε η Σερβία σε ένα χρόνο θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ».

Ικανοποίηση για την συμφωνία με την Σερβία εκφράζεται και στην Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι χαιρέτισε την συμφωνία και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Σερβία.

Πληροφορίες από Reuters-AFP-TASS μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States
ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Ν. Πέλπα
Βελιγράδι, Serbia

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 στη Μαύρη Θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: