Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος: Αγώνας να μη φτάσουν χιλιάδες μετανάστες στη Μυτιλήνη

Οι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί έχουν φύγει στα γύρω βουνά, ενώ μεγάλος αριθμός κινείται με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, σχετικά ερωτηθείς , σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες να μην φτάσουν οι 13.000 που στεγάζονταν στο ΚΥΤ Μόριας στο κέντρο του νησιού προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Οσον αφορά το που θα στεγαστούν οι μετανάστες, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της κλειστής δομής αλλά ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της κρίσης τις επόμενες μία με δύο ημέρες.

Μπλόκα της αστυνομίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές της Λέσβου που αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί δύο μπλόκα.

Το πρώτο σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το ΚΥΤ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το δεύτερο έχει στηθεί στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Σημειώνεται ότι αρκετές χιλιάδες αλλοδαποί βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα μεταξύ των δύο μπλόκων φραγμών και άλλοι στα χωράφια γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας.

Στόχος των αστυνομικών δυνάμεων είναι να μην επιτρέψουν στους πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς την Μυτιλήνη, ενώ ολόκληρος ο ο πληθυσμός του ΚΥΤ βρίσκεται εκτός της δομής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος της Καθημερινής.

Φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας , Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Μεταφέρονται 400 ασυνόδευτα παιδιά

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της  στο twitter.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η Ίλβα Γιόχανσον.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί

Την αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενου από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκο και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, και του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα αποφάσισε η κυβέρνηση ύστερα από διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6.00 το απόγευμα από τη Μυτιλήνη.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 7 το πρωί, τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 έχουν μεταφερθεί στη Μυτιλήνη.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Παρανάλωμα του πυρός το ΚΥΤ της Μόριας-Εκκενώθηκε ο καταυλισμός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου [photo, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: