Πρώτο μέλημα της Ε.Ε. η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

File Photo: To κτίριο της Κομισιόν στην έδρα της ΕΕ. EPA, OLIVIER HOSLET




Όλες οι προσπάθειες της Κομισιόν επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, την επιστροφή στο διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Αυτό τόνισε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο κληθείς να τοποθετηθεί επί του ενδεχομένου θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ δήλωσε τα ακόλουθα: «Η μακροχρόνια πολιτική της Ε.Ε. στις εξωτερικές υποθέσεις ήταν πάντα ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το σχέδιο Α και το σχέδιο Β είναι στην πραγματικότητα να αποφύγουμε να έχουμε ένα σχέδιο Β ή να αποφύγουμε την κατάσταση όπου απαιτείται το σχέδιο Β.

Έτσι, επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια όλη μας την προσοχή για να επιτύχουμε μια λύση που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, σε κάτι που ουσιαστικά δεν θέλει κανείς να δει, γιατί είναι προς το συμφέρον κανενός να δούμε μερικές ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ατυχή γεγονότα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση και στον διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα».

Κληθείς να σχολιάσει μια πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την αμυντική αλληλεγγύη, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε τα εξής: «Η ενεργοποίηση του άρθρου 42 είναι μια δυνατότητα για τα μεμονωμένα κράτη μέλη, δεν ενεργοποιείται από τους θεσμούς. Αυτό το άρθρο παρέχει αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη υπό σαφώς καθορισμένες συνθήκες, αλλά το ερώτημα για την ενεργοποίηση, πότε και πώς, είναι περισσότερο για τα κράτη μέλη που μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του άρθρου εάν το κρίνουν απαραίτητο. Αλλά σε αυτό το στάδιο όλες οι προσπάθειες, όλες οι επικοινωνίες, όλες οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη του διαλόγου για την εξεύρεση ειρηνικών και ήρεμων λύσεων όπως πρέπει να έχουν δύο εταίροι – δηλαδή η ΕΕ και την Τουρκία».

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ / Aθανάσιος Αθανασίου

Βρυξέλλες,Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: